Van valamilyen jogi adózási akadálya hogy visszakapjam a pénzem?
Kölcsönadtam a szüleimnek többször nagy összegben pénzt.
Az első átutalásnál beleírtam a commentbe hogy kölcsön.
A másodiknál azt írtam commentbe hogy minek az ára, vagyis helyettük fizettem ki valamit, és az nem az ő számlájukra ment hanem máshova.
Kölcsönszerződést nem írtunk egyik esetben sem, nem vernek át a saját szüleim. :)
Viszont lehet hogy egy összegben adnák vissza!?
Van -e olyan limit vagy határ jelenleg, és ez mekkora ma? Ami fölött esetleg NAV vagy más szervek vizsgálhatnák mint "gyanús" pénzmozgást? Vagy megpróbálnának a saját pénzem után még egyszer leadóztatni?
Technikailag hogy kell ezt csinálni?
A bank régi átutalási megbízásai amiket fentebb említettem, igazolják ha esetleg gond lenne?
Ha jól emlékszem a bank 2 millió fölött bejelenti?
Szia!
Semmilyen akadálya nincs. Adózási következménye sem, mert az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás illeték- és adómentes.
... pláne, hogy nem ajándékozás volt, hanem kölcsön, ami visszajár, és most éppen vissza fogják Neked fizetni...
Ennyi. Nem foglalkozunk vele, és Neked sem kell! :)
Ha valamiért mégis tudomására jut a NAV-nak és kapsz egy ellenőrzést, akkor bemutatod a banki utalásokat, ami alapján összefuttatják a dolgot, és mivel hihető a történet (amit alátámasztanak a papírok is), ezért lezártnak fogják tekinteni az ügyet.
Köszi a válaszokat.
Teljesen nem nyugodtam meg.
Mint írtam az egyik fele nem közvetlen a szüleimnek lett utalva csak fizettem helyettük! (Abban nem az volt h. kölcsön.)
Az ajándékozásra meg tudtommal pont hogy van adó. Miért is lenne kivétel a család, amiken belül az ajándékozás legtöbbször tötrénni szokott? Jó a banki átutalással valóban igazolhatom mindkettőről hogy nem az volt!
Az mindegy, hogy közvetlen nekik adtad a pénzt, vagy a villanyszámlájukat fizetted ki, az számít, hogy amikor visszakapod, akkor a szüleid utalnak neked, vagis családon marad > tehát adómentes, ahogy már valaki leírta.
Akkor is adómentes, ha nem hiszed :) (de akkor miért tetted fel a kérdést...?) Néhány éve a szüleim válásakor apám nem tudta volna kifizetni anyám részét, ezért én fizettem, apám pedig rám iratta a ház felét. Az ügyvéd tanácsára ajándékozási szerződést írtunk, mert mivel szülő-gyerek között cserélt gazdát az ingatlan, adómentes volt a dolog. Ugyanez vonatkozik a pénzre is.
Így van. Az tök mindegy, hogy mit fizettél, milyen módon, a lényeg, hogy a szüleidhez köthető a dolog.
Vizsgálódáskor a teljes történetet nézik (akár egy bíróság), nem pedig csak egyes részleteit.
Teljesen megnyugodhatsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!