Költségtérítéses hallgató hogy igényelhet vissza a tandíjból? Bővebben lent.
Fogalmam sem *volt* erről a visszaigénylési lehetőségről, viszont a kérdésed nyomán rákerestem, és azt viszonylag könnyen kiderítettem, hogy régebben ezt a lehetőséget az Szja. törvény 36.§-a szabályozta.
Ha viszont megnézel egy jelenleg hatályos SZJA tövényt, akkor a 36.§ helyén egy nagy büdös semmit látsz.
Hogy időközben mi történt vele? Nem tudom, de minden valószínűség szerint elfújta a szél, mint a szocpolt, meg úgy általában a többi kedvezményt.
Az ösztöndíjból nem vonnak adót, a kiskönyves és a diákmunka adóját valószínűleg fedezi az adójóváírás.
Adót pedig csak a befizetett adó mértékéig igényelhetsz vissza. Tehát ha a adód húszezer forint, levontak tőled 15 ezer forint adóelőleget, járna neked 40 ezer forint adókedvezmény, csak 5ezer forint adót igényelhetsz vissza.
Ha még lehet élni a halasztott visszaigényléssel, akkor inkább azt válaszd. Persze, ha nem éri el az adójóváírás a fizetendő adódat (magyarul: még fizetned kell, vagy van befizetett adód, amit az adójóváírással nem tudsz visszaigényelni) akkor kérd most a tandíjast.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!