A magyar hárompilléres nyugdíjrendszer pillérjei között mi a különbség?
1.) Az alanyi jogon járó, adóból finanszírozott első pillér, célja a megélhetés minimális szintjének biztosítása egységes, garantált, de alacsony összegű nyugdíjjal (állami felosztó-kirovó rendszer);
2.) a minden aktív korú számára kötelező, munkajövedelmekhez világosan kapcsolódó (a jövedelmet azonos arányú járulékkal terhelő) megtakarítási program ami a nem állami kézben levő, de az állam által szigorúan szabályozott nyugdíjalapokon keresztül valósul meg (tőkefedezeti, járulék alapú rendszer) ;
3.) az önkéntes alapon működő egyéb nyugdíjbiztosítás, melynek finanszírozása az egyén nettó jövedelméből és/vagy megtakarításaiból történik.
Ez minden amit találok róla, de akárhogy elemezem, nem értem.
Le tudná valaki nekem írni lebutítva?
Magyarországon nem hárompilléres nyugdíjrendszer van. Amit te a 2. pontban írtál olyan nincs.
Mit nem értesz?
Jövedelmed után fizetsz nyugdíjjárulékot, cserébe majd kapsz valami nyugdíjat.
Valószínűleg nem lesz elég amit kapsz így önkéntes alapon is beléphesz: önkéntes magánnyugdíjpénztárba, nyugdíj előtakarékosség vagy nyugdíjbiztosítást köthetsz.
Vagy megtakaríthatsz egyéb módokon.
Nem értem az első és második pont közti különbséget.
Mellesleg ezt nem én találtam ki, ez a wikipédiáról van és ez a pénzügy tananyagom, szóval...
A különbség meg annyi, hogy jelenleg amit befizetsz nyugdíjjárulékként azt szétosztják a nyugdíjasok között. Tehát a dolgozó emberek számától függ mennyit tudnak szétosztani.
A második pontban lévő dolog a magánnyugdíjpénztár volt amit oda befizettél azt nem osztották szét a jelenlegi nyugdíjasok között hanem gyűjt a saját számládon és abból kaptad volna a nyugdíjad egy részét.
A 3. pont ugyanaz mint a 2. de nem kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!