Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha a főállásom mellett legális...

Ha a főállásom mellett legálisan szeretnék plusz munkát vállalni vízszerelőként, azt hogy tehetem meg?

Figyelt kérdés

Egyéni vállalkozóként? Vagy milyen módon? Mi az a számlás magánszemély?

Mennyi adót kell fizetnem?

Bevallani?

Szükségem lesz könyvelőre vagy nem olyan bonyolult?

2017. febr. 16. 10:14
 1/6 anonim ***** válasza:

Mar az indulashoz szukseged lesz,könyvelőre hogy a legoptimálisabb vállalkozási és adózási módot megtaláljátok .

Pl. adoszamos ilyen tevekenxsegi korrel nem lehetsz. Azokingatlan bérbeadók , saját szellemi terméket értékesítők , vagy ilyen alapú szolgáltatást végzők, vagy őstermelők és kézművesek lehetnek.

Ev. a legegyszerubb forma de azon belul is tobbfele adozsdi mod van amu tobb tenxezotol is fugg melyik mihez optimális, szakképzettséghez és bejelentéshez kötött egyébként a vízszerelés.

2017. febr. 16. 15:34
 2/6 A kérdező kommentje:

Végzettség van.

Közben olvasgattam.

Ha alanyi áfamentesként KATÁS adózóként lennék egyéni vállalkozó, akkor jól értem, hogy

-járulékot nem kell fizetni (mert másodállás)

-a tételes adó 25 ezer Ft

-nem kell egyszeres könyvelést sem vezetni,

-elég egy bevételnyilvántartás + számlatömb

-kamarai tagságdíj fizetése

-IPA

-következő évben az szja bevallásban kell majd a katás bevételt bevallani?

2017. febr. 16. 16:47
 3/6 anonim ***** válasza:

Elvileg igen. Ugyanakkor egy kis forgalmú vallalkozast afamentesen havi 20 ezer alatt könyvelnek es szja szettint adozva csak a kivet utan van járulékfizetés. Amig nincs kivet vagy "le van vásárolva " a vallalkozason belul a profit, addig 0 ft a jarulek havonta.

Az ipa meg lehet akár 0-2% is az évi 50.000 helyett.

kamarai tagsagi dij 5000 ugyanugy szjaba kell beirni de költségek elszámolhatók adókedvezmények érvényesíthetők, ami pl. a kataba nem.

2017. febr. 16. 17:22
 4/6 A kérdező kommentje:

A járulék mindenképpen nulla másodállásként akár KATA, akár nem. Ezért nem értem, ezt miért emeled ki.

Az adó a lényeg.

Nem katásként 9 Szja, osztalékalap 15, + eho...

Ha csak 100 a bevétel (leírható költség elenyésző, mivel a vevő szokta beszerelendő tételt megvenni), akkor is jóval többet adózik a sima, mint a kata.

2017. febr. 16. 17:44
 5/6 anonim ***** válasza:

Ha kevés a költséged, akkor jo lehet a kata. Jarulek szjaban nincs ahogy irod %-os arany miatt mig a kataba a jarulekot magába a havi 25 ezerbe tudod le. Az nem csak adó , hanem járulék költség is ( kiváltod vele az szja szerinti járulékot, mig szja eseten kivét nélkül ténylegesen is 0 a havi fizetendo illetve nyilvan a teteles koltseg elszamolassal ez optimalizálható. pl. eszköz , gép, autó vásárlás , vagy autó használattal járó kiadások , amortizáció, benzin költség , amit pl igy a havi 25 ezerrel és ipával csökkentett kivét részből kell magánszemélyként fedezned, ahelyett, hogy ezeket le tudnád irni. )

Csak azért emeltem ki külön .

2017. febr. 16. 19:34
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem.
2017. febr. 16. 21:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!