Hogyan kell lemondani 2017-ben, hogy ne a NAV készítse el az adóbevallást?
Nálunk a munkáltató is elkészíti, de én ezt sosem kérem. Bár, nem én veszem igénybe a családi adókedvezményt, hanem a férjem.
Én úgy tudom, hogy nem kell a NAV felé jelezni semmit sem. Van egy határidő, amíg be kell érkeznie az adóbevallásnak feléjük vagy tőled vagy a munkáltatódtól.
Ha ez nem történik meg, akkor a NAV automatikus megcsinálja helyetted.
A NAV szinte minden magánszemélynek (kivéve ÁFA körös, egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő) elkészíti a bevallási tervezetét a saját nyilvántartásuk szerint.
Akinek van ügyfélkapuja, az 2017. március 15-től megnézheti és módosíthatja azt, ha nem ért vele egyet.
Ha nincs ügyfélkapus regisztrációja, akkor SMS-ben, levélben, ügyfélszolgálaton, a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül kérheti, hogy küldjék meg a lakcímére.
Ezt 2017. március 15. után már csak ügyfélszolgálaton lehet kérni.
Az igénylés alapján május 02-ig megkapják postán a tervezetet.
Ha egyetértesz vele, akkor nem kell semmit tenned, elfogadottnak tekintik.
Ha nem értesz vele egyet, akkor vagy az online felületen, vagy egy 16SZJA jelű bevallás benyújtásával módosíthatod.
Ha 2017. május 22-ig érkezik akár a munkáltatótól, akár a magánszemélytől éves adóbevallás, akkor az felülírja a NAV-os bevallási tervezetet!
Tehát annyit teszel, hogy elkészíted a bevallásod és benyújtod. Ezzel már felül is írtad a NAV-tervezetet, és az általad beadott bevallás lesz "hatályban".
Én sem értem.
Március 01. előtt nem indul visszautalás, még akkor sem, ha január 18-án beadtad a bevallásod.
Ez is benne van a jogszabályban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!