Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Másodállásban lennék egyéni...

Másodállásban lennék egyéni vállalkozó, KATÁS adózással, mi kell hozzá?

Figyelt kérdés

Szolgáltatást nyújtanék, milyen háttér kell hozzá? Kell nyitnom céges számlát, vagy jó a sima lakossági? Kell számlázó programot vennem, vagy elég az excel a számlák vezetéséhez? Esetleg van ingyenes? Kötelezően kell könyvelőhöz mennem? Mennyi pénz marad a számlákból, tehát pl, ha 100 ezer forintos számlát kiállitok, akkor azzal szabadon rendelkezhetek? Tehát vehetek pl: öltönyt belőle? Miután befizettem a havi 25 ezret természetesen. Tehát ha 30 napra kifizetika a 100 ezer forintot, mind elkölthetem, vagy kell még valamit valahova fizetni.

Ha nem tudsz mindre válaszolni, csak néhányra, azt is megköszönöm! :-)

2016. dec. 25. 20:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%

Hogy mi kell hozzá? Tőke, baromi sok.

Amit normális munkából úgyse kapsz meg, max. a gazdag családod támogat/fölveszel hitelt, és ha nem jön be börtönbe kerülsz.

Mert szabadverseny van! Nincsenek előnybe, gazdagok, bárkinek van esélye .

2016. dec. 25. 20:08
 2/13 anonim ***** válasza:

#1 baromság, havi 25e ft az neked tőke?? egyszerűbb szolgáltatáshoz meg mégis mi kell?? pár 100e Ft. Le kell mondani a cigiről, piáról, bulizásról és egyből megvan rá a tőke fél év alatt!

nem kell hozzá céges számla se, de nyithatsz a jobb álláthatóság kedvéért. Számlázó program? minek.. írhatod kézzel is a számlatömböt.. bár lehet elég csak nyugtát adnod. Ha értesz a könyveléshez vezetheted magadtól is.. ha nem akkor kell a könyvelő.. havi 5000Ft nehogy már a földhöz vágjon. havi 25öt befizeted akkor a többivel azt csinálsz amit akarsz, hajadra is kenheted. Kamarai tagságit kell fizetni, ami potom tétel, meg évente van iparűzési adó is.

2016. dec. 25. 20:21
 3/13 anonim ***** válasza:
0%
Van egy jó ötleted? Kidobhatod, a kukába! Ugyanis, itt a kapitalista rendszerben a ötlet számít, a tőke meg sose kerül szóba. Van sok tőkéd? Vásárold föl az összes ötletet, és kapj részesedést, tedd be a bankba és kapj kamatot! Dolgoztass embereket! Mert szabadverseny van.
2016. dec. 25. 20:22
 4/13 anonim ***** válasza:
0%
Ha te pár 100 ezerből olyan jövedelmező vállalkozást indítasz, ami profitál...akkor grat.
2016. dec. 25. 20:30
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Webes ügysegéden keresztül kiválthatod a vállalkozóit ingyen.

Számlázónak tudod adószámmal regisztrálni pl. a revolexpresszt 1 évig ingyen de ha nem számlázol sokat, akkor számlatömb is lehet megoldás.

Viszont semmi esetre sem excell, mivel megvannak a formai követelményei és jogszabályokban előírt feltételek számla kiállításhoz, pl. szigorú számadás, épp emiatt nyomtatvány boltban sem kapsz addig míg nem igazolod a vállalkozásod meglétét. Tartalmi követelmény kiállítás, módosítás, sztornózás.

Egy megbízhatóbb számlázó program azért lehet így jobb, mert azzal nem tudsz hibát véteni, és mindig megfelel az előírásoknak, amik évente módosulnak. Ezért a gyártó felel.

Ha számlázó progit használsz, azt be kell jelenteni a NAV felé.

+ a tevékenységedet be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, ha több helyen végzed, minden önkormányzatnál és ha kell akkor engedélyeztetni is kell a tevékenységedet.

+ 90 napon belül törvényességi felülvizsgálaton be kell mutatni a végzettséget igazoló dokumentumokat, ha képesítéshez kötött a tevékenység, vagy a bejelentés elfogadásáról szóló határozatot és a székhely hozzájáruló nyilatkozatot, vagy saját ingatlan esetén a tulajdoni lapot, vagy bérleti szerződést a felvett székhelyre és telephelyre( telephelyekre) vonatkozólag.

Kamarai tagsági díjad lesz éves szinten 5.000 Ft

+ ha áfakörös akarsz lenni, akkor az áfát kell még fizetned, valamint az egyes önkormányzatok felé a helyi iparűzési dót, és a havi 25.000 Ft járulékot.

Ha áfakörös vagy, kötelező a külön vállalkozói bankszámla, ha alanyi adómentes, akkor nem kell.

Könyvelő nem kötelező, de nem árt ha időközönként a változásokról tájékozódsz, meg ha bevallást kell leadni, pl. áfa, szja jó ha van. a 6 millió Ft feletti bevétel után viszont elég magas az adóvonzatod, így ha felfutna az üzlet, célszerű azért mindig monitoringozni másodállásban meddig éri meg a kata neked.

Épp a múltkoriban volt egy kérdés, büfére katat javasoltak, de csak a 25 ezret érvelték be előnynek, míg a jelenlegi 6 millió feletti részre,várható forgalomból még 1,2-1,3 millió adót kellett volna fizetnie a tagnak, ha abban indult volna el...

Szóval mindig menedzselni kell ezeket a kérdéseket is, és ehhez nem árt egy jó könyvelő.

2016. dec. 25. 21:57
 6/13 anonim ***** válasza:
Mindenképp javasolt a számlázó program. Egyszerűbb, gyorsabb, nehezebb elrontani. Van több olyan, ahol az alap funkciók ingyenesek (pl. szamlazz.hu). A NAV-os bejelentés sem nagy cucc, ügyfélkapun pár perc, a kitöltött nyomtatványt megkapod a számlázó program készítőjétől.
2016. dec. 25. 22:04
 7/13 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

@Bak Norbert, tudnál segiteni, hogy melyiket válasszam? Főállásban (8 óra) szoftverfejlesztő vagyok. Mellékállásban nehézgépek szoftvereit javitom. Mivel ritkán van munka, ugy nézne ki a dolog, hogy átlagban havi 1-2 számla lenne, de az több százezer forint összegű. Ehhez kéne segitség, hogy milyen adózási formát válasszak.

Addig megvan, hogy a "mellékállásban végzett egyéni vállalkozó, KATÁS adózással" lenne legjobb, de a többi nincs meg:

- áfakörös legyek vagy alanyi adómentes?

- ha csak havi 1-2 számla lenne, kell a számlázóprogi, vagy elég a számlatömb?

- a számla után kifizetett tartalmaz ÁFÁT? Azzal kell valamit csinálni?

Tehát azt mondja nekem, hogy:

Ezért a szoftverjavitásért fizet nekem 100 ezer forintot. Ekkor mit irok a számlára? 67 + ÁFA? Mi lesz az ÁFÁ-val?

Tudom, hülye kérdések, de én a szoftverhez értek, nem az adózáshoz :-)

2016. dec. 25. 22:26
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

- áfakörös legyek vagy alanyi adómentes?

Attól függ a partnered mit preferál? Esetleg dolgozol e külföldre is?

Nyilván ha Te adsz egy árajánlatot az említett bruttó 100 ezerről, abból 27% áfa lesz. és mivel katasként nincs levonható költséged azt a 27 %-ot be kell fizetned a Nav felé.

Viszont ha van egy konkurensed, aki meg adómentes, lehet ugyanezt beajánlja neki 90 ezerért, és akkor bukod a melót, mert drága vagy neki. Hacsak nem ő is áfakörös és megelégszik azzal, hogy az áfát majd levonja a bevételi áfájából, és ott be tudja hozni azt a 10-es mínuszt, amit azzal okozott magának, hogy Téged bízott meg. De ebből neked nettóba akkor is csak 78.800 Ft marad, míg az alanyi adómentesnek a teljes bruttó számlaösszege, vagyis a 90 ezer maradna meg, vagy épp Neked is, ha pl. az lennél. Ellenben ha áfakörös a megbízód, és ugyanannyiért végeznétek mindketten a melót, az áfaköröst fogja választani, mert annak a számlájából mg 27%-ot vissza is igényelhet.

De azt csak éves 6 millióig lehet.

Így én azt mondanám, ha egyenlőre nem tervezel külföldre szolgáltatni és nem éred még el az éves 6 milliós bevételt, akkor én nem erőltetném katasként az áfát. És így pár plusz költségtől is megkíméled magad, több is maradhat a zsebedben, csak jól tud pozícionálni az áraidat a kokurenciához képest.

Utána meg mindegy mert kötelező 6 millió felett az áfakör.

- ha csak havi 1-2 számla lenne, kell a számlázóprogi, vagy elég a számlatömb?

Progival nem tudsz mellé lőni, van ingyenes, szerintem érdemes azzal elindulni, első évben, utána már lesz annyi rutinod, hogy kézzel se okozzon gondot a számla kiállítása.

- a számla után kifizetett tartalmaz ÁFÁT? Azzal kell valamit csinálni?

Ha áfakörös vagy, akkor be kell fizetni a Nav felé. Mivel nem vonhatsz le költséget katasként, így a teljes áfát, ami a számlán szerepel, neked marad a nettó összeg.

ha nem vagy áfakörös, akkor 0% áfa fog szerepelni a számlán, nem kell befizetni semmit, mert nincs áfatartalma a számlának kiállításkor.

Tehát azt mondja nekem, hogy:

Ezért a szoftverjavitásért fizet nekem 100 ezer forintot. Ekkor mit irok a számlára? 67 + ÁFA? Mi lesz az ÁFÁ-val?

Nem, hanem nettó 78.800 Ft + 27% áfa bruttó 100.000 Ft, de pl ezért is jó a progi, mert automatikusan számol, tölt, stb.

( 78,800* 1,27 = 100.000)

A 21.200 Ft-ot pedig be kell fizetni a Nav áfa gyűjtő számlájára, a Te bankszámládról, megjegyzésbe beírva az adószámodat.

Ha alanyi adómentességet választasz, akkor ugye nem kell utalni, és a számlán az "AAM" jelzés fog szerepelni 0 áfával. A számla végösszege, bruttó 100.000 Ft ( ha ennyiért akarod végezni )

Tudom, hülye kérdések, de én a szoftverhez értek, nem az adózáshoz :-)

Én se vagyok adószakértő, csak vállalkozó jó pár éve :-)

2016. dec. 25. 23:14
 9/13 anonim ***** válasza:
Én még annyit tennék hozzá, hogy év elejétől változnak az adósávok, nem 6 millió lesz, hanem 12 millió Ft lesz.
2016. dec. 26. 10:59
 10/13 A kérdező kommentje:

@Bak Norbert, köszi a választ, király.

De még az nem világos, hogy akkor alanyi adómentes legyek vagy Áfa körös?

Van egy 8 órás bejelentett főállásom.

Nem tudom a megrendelők milyen számlát szeretnének, gondolom olyat, ami számukra a legelőnyösebb.

Ha 100 ezer forintot átutal a megrendelő, akkor abból mit kell befizetnem?

- a 27% ÁFÁt

- ezentúlmenően havi 25 ezer forintot,

- és év végén a nyereségből kell még valamit befizetni? A nyereség, mivel ez egy szolgáltatás minden egyes számlán 73%. Szóval év végén még megsarcolják ezt a 73%-ot?

- tudok valamit költségként leírni? Pl üzemanyagot?

2016. dec. 26. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!