Katás egyéni vállalkozó exportálhat-e?
Igen, de különböző kérdéseket kell megvizsgálni:
- EU-n belül vagy kívül?
- ha Eu-n belül, akkor kell közösségi adószám
- nem mindegy, hogy ÁFA körös vagy vagy ÁFA mentes
- mit exportálsz és kinek (magánszemély vagy cég?)
Ezeknek mind utána kellene járnod NAV-nál és könyvelőnél.
(KATA-s vagyok, de én sem tudom)
Egy hónapja vagyok KATA-s és még nem sikerült 3 könyvelő közül közös metszetet találni a témában.
Ami biztos: Exportálhatsz, de közösségi adószám fog kelleni.
ÁFA szempontjából ami fontos.
1) EU-s magánszemélynek adsz el:
27% áfával tudsz számlázni, kivéve bizonyos szolgáltatásokat, amiket a vásárló országa szerinti áfával kell számolni és ezt az ő országának adóhivatalával intézni (erre létezik valami rendszer, de szerencsére még nem kellett jobban utána járnom)
2) EU-s cégnek adsz el:
Ha a cégnek nincs EU-s adószáma (ami ritka), akkor ugyanazok a feltételek vonatkoznak rá, mintha magánszemélynek adnál el. Ha van, akkor számlázhatsz alanyi adómentesen (ha az vagy) AAM (0%) áfával, viszont akkor - elvileg - a vevő fizeti meg a saját országában az áfát. Gyakorlatilag viszont erre eddig egy vevőm sem mondott semmit, ők erről nem tudnak. Érdekes.
3) Harmadik országbeli cégnek és magánszemélynek ugyanúgy állítasz ki számlát, mint belföldinek, adószám ha van ha nincs, mindenképp 27% az áfa. Bár a múlt héten ez ügyben megkerestem egy adótanácsadót, aki elöljáróban azt mondta, hogy lehet EU-n kívülre is áfamentesen számlázni. Vele személyesen fogok találkozni és akkor okosabb leszek, hogy hogyan is.
Ezek csak információ morzsák, de remélem tudtam azért segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!