Mi az a VAT number és nekem hogyan lehet?
"Feketén?! SZJA ról hallottál már?"
Én hallottam. Itt te nem értesz valamit! Szabadúszóként különböző embereknek dolgozol. Ehhez tudnod kell számlát kiállítani, ahhoz pedig vállalkozónak kell lenned! Ezen mi nem tiszta most komolyan?
Itt fogalmi tévedések vannak.
A VAT number nem csak angliában van, csak mivel az oldal angol (gondolom a freelancer) ezért angolul írják oda.
Adóznod minden bevétel után kell. Ezt különböző formákban teheted meg, neked a legegyszerűbb, ha egyéni vállalkozó vagy. Mert igen, ehhez vállalkozóvá kell válnod.
Nem fogom leírni, mert se időm se helyem, de keress rá, hogy "KATA adózás egyéni vállalkozó".
Oké, lásd kivel van dolgod. Leírom röviden (igen, ez a rövid verzió) csak a lényeget.
Felejts el mindent amit eddig tudtál, vagy tudni véltél, mert fogalmi zavarban szenvedsz.
Adva vagy Te, aki nem tudom mit csinál, zenét, videót, grafikát, weblapokat, vagy szolgáltatást nyújtasz (fordítasz, programozol, stb).
Ezeket a javakat (mert ez a neve) eladod, pénzt kapsz érte, bevételed keletkezik. Eddig stimm? Ahhoz, hogy ez legális legyen, neked erről számlát kell adnod. A számlával bizonyítod az adóhatóság felé, hogy bevételed keletkezett (mikor, kitől, mennyi) és ez alapján fizeted az adódat.
Hogyan adhatsz számlát? Magánszemélyként igényelhetsz adószámot (nem azonos azzal az adóazonosító jellel amid van!) és adószámos magánszemélyként végezheted a tevékenységed. Ám erre van egy nagyon fontos kritérium, mégpedig, hogy üzletszerű tevékenység esetén nem dolgozhatsz így. Ez pedig üzletszerű, ezzel a dologgal szeretnél foglalkozni amit csinálsz, remélhetőleg minél több, minél sűrűbben előforduló megrendelésekkel, igaz? Igaz. Akkor ez kilőve.
Marad opciónak, hogy alapítasz egy KFT-t, de minek? Egyébként is bele kell nyomni 3M alaptőkét. Van annyid? Nem hiszem. Adózás szempontjából sem éri meg neked így "kicsiben". Csinálhatsz BT-t, de nagyon rossz lenne az adózásod.
Marad az egyéni vállalkozóvá válás. És itt most felejts el mindent túlmisztifikált baromságot amit a "vállalkozásról" tudni vélsz. Ez egy jogi státusz. Annyit tesz, hogy valószínűleg valamivel kereskedsz, legyen az egy beszerzett áru amit tovább értékesítesz, vagy saját magad által előállított jószág (nem röhög, ez a "javak" egyes száma).
Itt jön képbe az, hogy milyen jellegű a tevékenységed? Ha sok költséged van, akkor érdemes EVA-s adózást választani, hogy vissza tudd igényelni a költségeid áfáját, viszont ha kis anyagi ráfordítással teremtesz értéket (mint a korábban említett grafikusok, zenészek, videósok, tolmácsok, stb), akkor érdemes a KATA-s adózást választanod. Ez havonta 50.000Ft + iparűzési adó (félévente 25.000Ft) és 5.000Ft kamarai tagsági díj évente 1x. Ezért az adóért pedig évi 6.000.000Ft-ig semmilyen más költséged nincs. Jövőre ezt emelik 12 millióra. De az adózásba most nem megyek bele.
A lényeg, hogy ha valamit csinálsz és abból anyagi gyarapodásod keletkezik, arról számlát kell adnod, azt pedig legegyszerűbben egyéni vállalkozóként tudsz.
A többit majd egy könyvelő megcsinálja és elmondja neked, de így is megspóroltam egy konzultációs díjat. Szívesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!