Leadtam a munkáltatónál a gyerekek utáni adókedvezményes papírt, de ki kellett pipálnom azt hogy " nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését, ez mit jelent?
3 gyerkőc után adtam le ezt a papírt viszont a munkáltatóm azt mondta hogy jelöljem be az a pontot hogy nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését . Ez mit takar ??? Én úgy szeretném az egészet hogy minden hónapba megkapjam a gyerekek után a pénzt , nem úgy h bevallásnál utalják vissza .
Jelenleg bruttó 200 ezer a fizetésem most hogy ezt bejelöltem hogy fog változni , vagy egyáltalán mi a különbség a családi adókedvezmény és a családi járulékkedvezmény között ? Attól hogy én azt bejelöltem fogom kapni a három gyerek után járó kedvezményt minden hónapba ??? Családit , gyest nem én kapom !
Amit nem tudsz érvényesíteni az adóból, mert kevés az adóalapod, annak a 15%-a a számított ebgizt és nyugdíjjárulékból igénybe vehető.
Nincs joga neki dönteni, ha kérni akarod, kérd.
Most 163ezer lesz a nettód, ha nem ikszeled be, akkor pedig 197.
A különbözetet vagy visszakéred bevallásban, vagy leadsz egy új nyilatkozatot, iksz nélkül, és közlöd, hogy nem érdekelnek az óhajaik.
A papir mellékletén meg ez áll :
A 3. ponthoz: Ön e pontban kérheti munkáltatóját, hogy az alább megjelölt családi kedvezményt kizárólag a
személyi jövedelemadó-előleg alapjával szemben vegye figyelembe. Ha e nyilatkozatot megteszi, úgy a munkáltató
nem fogja alkalmazni a járulékkedvezményt még akkor sem, ha az 4. pontban megjelölt családi kedvezmény teljes
összegű igénybevételére az Ön adóelőleg-alapja nem nyújt fedezetet.
:D Most akkor hogy is van ?? Mert már tényleg nem tudom :D
Így van.
Az családi kedvezmény alapból az adóból jár, ha az nem nyújt fedezetet az összes kedvezmény érvényesítésére, akkor van mód azt a járulékra is kiterjeszteni.
Az adózó dönti el, hogy ezeket kéri-e év közben, vagy csak az adóra kéri és a járulékra nézve nem, vagy egyáltalán nem kéri év közben, csak év végén az adóbevallásnál.
Veled beikszeltették, hogy év közben a járulékra nézve nem kéred. Nekik ezzel kevesebb vacakolás van, Te pedig év közben kevesebben viszel haza.
Én sem szoktam év közben a járulékra a kedvezmény érvényesítését ajánlani a dolgozóknak, mert többségüknek (pláne, ha változó a bérük) év végén emiatt visszafizetési kötelezettségük keletkezik, és nagyon nehéz velük megértetni, hogy nem a munkáltató számolt rosszul, hanem az év közbeni járulékkedvezmény érvényesítésének ez az egyik hátránya.
Aki ért hozzá és elolvassa az adótörvény erre vonatkozó rendelkezését, az átlátja a buktatóit, a hozzá nem értőknek pedig nem fogod tudni megmagyarázni.
A legtöbb cég ettől kíméli meg magát ezzel - a magyarázkodástól.
Végeredményben veszteni nem fogsz semmit, ha érvényesíthetsz majd a járulékra vonatkozóan is kedvezményt, akkor azt év végén meg tudod tenni úgy, hogy nem lesz olyan érzésed, átvert a munkáltatód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!