Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Leadtam a munkáltatónál a...

Dawee28 kérdése:

Leadtam a munkáltatónál a gyerekek utáni adókedvezményes papírt, de ki kellett pipálnom azt hogy " nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését, ez mit jelent?

Figyelt kérdés

3 gyerkőc után adtam le ezt a papírt viszont a munkáltatóm azt mondta hogy jelöljem be az a pontot hogy nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését . Ez mit takar ??? Én úgy szeretném az egészet hogy minden hónapba megkapjam a gyerekek után a pénzt , nem úgy h bevallásnál utalják vissza .

Jelenleg bruttó 200 ezer a fizetésem most hogy ezt bejelöltem hogy fog változni , vagy egyáltalán mi a különbség a családi adókedvezmény és a családi járulékkedvezmény között ? Attól hogy én azt bejelöltem fogom kapni a három gyerek után járó kedvezményt minden hónapba ??? Családit , gyest nem én kapom !

2016. nov. 29. 11:47
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Amit nem tudsz érvényesíteni az adóból, mert kevés az adóalapod, annak a 15%-a a számított ebgizt és nyugdíjjárulékból igénybe vehető.

Nincs joga neki dönteni, ha kérni akarod, kérd.

2016. nov. 29. 11:53
 2/14 A kérdező kommentje:
És akkor ez hogyan fog működni ?? Én minden hónapba vissza kapom azt a pénzt a munkáltatómnál amenyit lehet a 3 gyerek után , és a többit azt kitől kapom ? Vagy ezt most nem értem . Ugye nekem most 200 bruttó a fizetésem . akkor ? :/
2016. nov. 29. 11:56
 3/14 anonim ***** válasza:
Lehet, én értelmezem rosszul, de sztem azzal, hogy azt beikszelted, pont hogy azt az opciót választottad, hogy nem havonta kapod, hanem egy összegben az adóbevallásnál.
2016. nov. 29. 11:57
 4/14 A kérdező kommentje:
Igazából akkor annak mi értelme van hogy kitöltöm a papírt és nem kérem a pénzt ??? Szerintem annak semmi értelme , mert akkor nem töltöm ki hanem bevallásnál mondom hogy van 3 gyerek és nem érvényesítettem a kedvezményt .
2016. nov. 29. 12:06
 5/14 anonim ***** válasza:

Most 163ezer lesz a nettód, ha nem ikszeled be, akkor pedig 197.

A különbözetet vagy visszakéred bevallásban, vagy leadsz egy új nyilatkozatot, iksz nélkül, és közlöd, hogy nem érdekelnek az óhajaik.

2016. nov. 29. 12:06
 6/14 A kérdező kommentje:

A papir mellékletén meg ez áll :

A 3. ponthoz: Ön e pontban kérheti munkáltatóját, hogy az alább megjelölt családi kedvezményt kizárólag a

személyi jövedelemadó-előleg alapjával szemben vegye figyelembe. Ha e nyilatkozatot megteszi, úgy a munkáltató

nem fogja alkalmazni a járulékkedvezményt még akkor sem, ha az 4. pontban megjelölt családi kedvezmény teljes

összegű igénybevételére az Ön adóelőleg-alapja nem nyújt fedezetet.

:D Most akkor hogy is van ?? Mert már tényleg nem tudom :D

2016. nov. 29. 12:21
 7/14 anonim ***** válasza:
bejelölted, hogy nem kéred a járulékkedvezményt, ezrt csak adóból veszik figyelembe. Összegeket lásd fent.
2016. nov. 29. 12:48
 8/14 anonim ***** válasza:
De ugye azzal tisztában vagy, hogy a max netto 99000 (ennyi jár maximum a 3 gyerek után) a brutto 200.000es fizudból nem tudod kihasználni? A munkáltató annyival több fizut utal majd neked, amennyi az szja-val kijön (lényegében nem adózol), de a járulékkedvezmény részt (amire most nemet x-eltél), majd az adóbevallásban egy összegben visszaigényelheted.
2016. nov. 29. 17:30
 9/14 anonim ***** válasza:

Így van.

Az családi kedvezmény alapból az adóból jár, ha az nem nyújt fedezetet az összes kedvezmény érvényesítésére, akkor van mód azt a járulékra is kiterjeszteni.

Az adózó dönti el, hogy ezeket kéri-e év közben, vagy csak az adóra kéri és a járulékra nézve nem, vagy egyáltalán nem kéri év közben, csak év végén az adóbevallásnál.

Veled beikszeltették, hogy év közben a járulékra nézve nem kéred. Nekik ezzel kevesebb vacakolás van, Te pedig év közben kevesebben viszel haza.

Én sem szoktam év közben a járulékra a kedvezmény érvényesítését ajánlani a dolgozóknak, mert többségüknek (pláne, ha változó a bérük) év végén emiatt visszafizetési kötelezettségük keletkezik, és nagyon nehéz velük megértetni, hogy nem a munkáltató számolt rosszul, hanem az év közbeni járulékkedvezmény érvényesítésének ez az egyik hátránya.

Aki ért hozzá és elolvassa az adótörvény erre vonatkozó rendelkezését, az átlátja a buktatóit, a hozzá nem értőknek pedig nem fogod tudni megmagyarázni.

A legtöbb cég ettől kíméli meg magát ezzel - a magyarázkodástól.

Végeredményben veszteni nem fogsz semmit, ha érvényesíthetsz majd a járulékra vonatkozóan is kedvezményt, akkor azt év végén meg tudod tenni úgy, hogy nem lesz olyan érzésed, átvert a munkáltatód.

2016. nov. 30. 10:12
 10/14 A kérdező kommentje:
Tudom jól igen hogy 99 ezer jár három gyerek után . Így már teljesen világos , most így h le lett jelentve a három gyerek , kapok nettó 196 körül és a többit meg adóbevallásnál tudom vissza kérni .
2016. nov. 30. 12:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!