Egy könyvvizsgáló mivel foglalkozik?
Folyamatosan figyelemmel kíséri a vele szerződésben levő társaságok könyvelését, rendszeresen tartja a kapcsolatot a cég könyvelőjével és szükség esetén pénzügyi-gazdasági tanácsokat ad a cégvezetésnek. Év végén ő állítja össze a társaság "Éves beszámolóját", az összehívott társasági ülésen, közgyűlésen ismerteti azt a tagsággal, és megszavaztatja, jóváhagyatja azt.
Leginkább ő az személy szerint, aki ezek után az ügyfélkapun keresztül elküldi NAV-nak, Cégbíróságnak is.
2-es vagyok!
Az elmúlt 20 év alatt könyvelőként volt néhány közvetlen munka-kapcsolatom néhány könyvvizsgálóval. Ezért írtam, amit írtam.
Persze vannak könyvvizsgálók, akik csak a lóvét szedik fel a vállalkozótól (havonta több 100 ezret!!), és minden melót, minden felelősséget átpasszolnak a könyvelőnek. Ez a könyvelő baja! Én nem hagytam, hogy velem ezt megtegye akármelyik is! :)))
Hát nem tudom, könyvelőként hogy lehetsz ekkora tévedésben (nem a 3. vagyok, de egyetértek vele).
A könyvvizsgáló nem készítheti a beszámolót, az ő feladata az ellenőrzés. Azt jól írod, hogy év közben is folyamatosan szemmel tartja a könyvelést, de a beszámolót is a könyvelő készíti, amit a könyvvizsgáló csak ellát egy záradékkal (ami szerencsés esetben csak annyit tartalmaz, hogy mindent rendben talált).
Éppen azért vannak a nagyobb cégek könyvvizsgálatra kötelezve, hogy egy független külső ember vizsgálja meg a könyvelést. Ha ő is készítené a beszámolót, akkor sérülne ez a függetlenség.
A félreértés onnan adódhat, hogy Te feltehetőleg egy olyan cégnél dolgozol 20 éve, amely nincs könyvvizsgálatra kötelezve, és maga a könyvelési feladat van úgy megosztva, hogy a napi munkát Te végzed, de egy külső személy hivatalosan a könyvelő. Ő folyamatosan ellenőrzi amit csinálsz, és ő készíti a beszámolót. Őt magatok között hívhatjátok könyvvizsgálónak (lehet, hogy rendelkezik is az ahoz szükséges végzettséggel), de az ő funkciója nem a könyvvizsgálat, hanem maga a könyvelés.
A félreértés onnét adódhat,...
feltételezést sorolsz úgy, mintha azok lennének a tények.
De mindegy, a lényegen nem változtat.
"Persze vannak könyvvizsgálók, akik csak a lóvét szedik fel a vállalkozótól (havonta több 100 ezret!!), és minden melót, minden felelősséget átpasszolnak a könyvelőnek."
Nem vagy tisztában a felelősségi körrel. A beszámoló összeállításáért felelős személy a (fő)könyvelő. Lehetséges, hogy többen is könyvelnek a cégnél, de a felelősség ennél a személynél van. Gondolom 20 év alatt láttál pár beszámolót, kb az első oldalon kéne lennie. A könyvvizsgáló feladata, hogy megtervezze és lefolytassa a könyvvizsgálatot és ez alapján véleményt mondjon a beszámolóról. Ezt tartalmazza a záradék, amit kiad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!