Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Saját tulajdonú lakásom...

Saját tulajdonú lakásom eladtam, amit több mint 5 éve vásároltam, most párommal veszünk közösen házat. Részemről a különbözet fele után kell illetéket fizetnem?

Figyelt kérdés

Párom pedig a közösen vett ház árának felére 4%-ot?

Annak idején én igénybe vettem a kedvezményeket, így 2% illeték fizetési kötelezettségem volt. Párom elmúlt 35 éves, ő most nem tud igénybe venni kedvezményt.

2016. aug. 31. 22:22
 1/3 anonim ***** válasza:

Ez eladásból szerzett összeg 1 évig használható fel ilyen célra.

Ha 1 évnél régebben adtad el a régit mint ezt veszitek, akkor a teljes vételár feléért kell fizetnetek kettőtöknek, külön-külön.

Ha benne vagy az 1 évben, akkor neked a (vásárolt fele) - (előző eladási ár) az illetékalapod, a párodnak a vásárolt fele.

De NAV vizsgálatot fogsz kapni, mielőtt kiszabják az illetéket, hogy tényleg megfelelő áron vetted-e az ingatlant, mert ne a bemondás alapján állapítják meg, hanem a reális érték alapján. Ezzel nem lehet trükközni, hogy illetéket spórolj.

Az ingatlanszerzési illeték fixen 4%, életkortól független tudtommal.

2016. szept. 1. 14:28
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Nyáron adtam el, és most veszünk közösen újat.

Első lakásvásárló voltam, és 35 év alatti, így csak 2%-ot kellett fizetnem.

Arra gondoltam,hogy ha nagyobb részt most a nevemre kerülne (és később házastársak illetékmentesen egymás között elajándékozhatják, akkor fele - fele arány lenn), akkor illetékfizetési köt.et tudnánk spórolni.

2016. szept. 1. 20:05
 3/3 anonim ***** válasza:
Annyival egészíteném ki az elsőt, hogy nálunk nem volt tavaly NAV vizsgálat, pedig áron alul vettem a lakást.
2016. szept. 5. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!