Érvényesítsem e a családi adókedvezményt vagy utólag kérjem vissza?
Párom hármasikreket vár. Most 12 hetes terhes. Nekem van egy korábbi kapcsolatomból egy 11éves fiam. Ha érvényesítem a családi adókedvezményt akkor a fiam anyja is többet kap?
Vagy hogy járunk jobban? Utólag kérjük visszamenőleg vagy most?
"csak mondom, hogy kérhet az adóvisszatérítésedből is jövőre... szerencsére."
járulékokat nem lehet utólag visszaigényelni csak az adót. Én így tudom
Ha az van, hogy a mindenkori nettó béred 20%-át kapja akkor ha változik a nettó béred akkor változik a gyerektartás összege is. Akár pozitív akár negatív irányba.
Ha az van benne, hogy havi 40ezret kap amit speciel akkor állapítottak meg amikor ugyanúgy 200k volt a fizetésed, mint most akkor nem változik.
Hogyha nem tetszik valami akkor indíthatsz pert, hogy megváltoztassák a gyerektartás összegét.
Magzati időszakban csak az anya és a vele egy háztartásban élő HÁZASTÁRSA igényelheti a családi kedvezményt ÉV KÖZBEN!
ÉV VÉGÉN már az élettárs is érvényesítheti az anya helyett a magzati időszakra járó összeget, de ÉV KÖZBEN nem! A baba megszületésének hónapjától már kérheted Te év közben is.
A gyerektartási díj megállapításának alapja a nettó bér. Annak valahány százalékát kell levonnia a munkáltatónak és továbbítania a volt házastársnak.
A nettó bér pedig a bruttó bérből a jogszabályban meghatározott járulékok és adók levonása után megmaradó összeg. Mivel a családi kedvezmény a nettó bért ez által növeli, ezért a volt házastárs is többet fog kapni emiatt gyerektartásdíj címén.
Ha ezt nem akarod, akkor év közben Te ne kérj családi kedvezményt még a baba megszületésekor sem, hanem év végén utólag érvényesítsd a bevallásnál. Abból nem fog részesülni a volt házastárs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!