Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ismerősünk aki 2005-ben vett...

Ismerősünk aki 2005-ben vett fel lakáscélú hitelt nem vette igénybe az erre járó adókedvezményt, nem is tudott róla hogy lett volna lehetősége erre. Utólag önellenőrzésként kérheti?

Figyelt kérdés
2012. jan. 26. 20:41
 1/10 anonim ***** válasza:

Igen.

Illetve csak az elmúlt öt adóévre, mert a régebbiekre már elévült az igény. 2005-re már nem kérheti, és azt hiszem, 2006-ra sem. Nem árt ha megvan az igazolás, amit a bank küldött.

2012. jan. 26. 21:03
 2/10 A kérdező kommentje:
Az a baj hogy a banki igazolások sincsenek meg.De szerintem utólag kiadják max fizetni kell érte,legalábbis remélem.
2012. jan. 26. 21:20
 3/10 anonim ***** válasza:

Igen, az APEH kérheti a bank által kiadott igazolást.

Az adóbevalláson fel kell tüntetni nem csak a kedvezményt, de a kedvezmény alapjául szolgáló összeget is.

A dolgot tovább árnyalja, hogy devizahitel esetén az MNB árfolyam alapján kell számolni, nem a bank által alkalmazott számlakonverziós árfolyamon. Ezért jó ha megvan a banki igazolás.

2012. jan. 27. 08:11
 4/10 anonim ***** válasza:

Ha 2005-ben vette fel, akkor a 2005-2009 évekre járt volna a kedvezmény. Kivéve, ha családi pótlékra jogosult gyereket nevel. (A pontos feltételeket olvassa el.) Mert akkor 2015-ig járni fog.

Azt hiszem 2006-ra még vissza tudja igényelni. Régebbi (0653 és 0753) adóbevallásoknál az önellenőrzést nem a xx53-as nyomtatványon, hanem valami külön erre rendszeresített nyomtatványon kell megtenni. Nem tudom a számát. 0853-tól kezdve az adott nyomtatványt kell megfelelően kitöltve újra benyújtani.

2012. jan. 27. 08:34
 5/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek a segitséget.
2012. jan. 27. 15:16
 6/10 nyikiric válasza:
Mi 2007-ben vettünk fel ingatlanfedezet mellett nyújtott K&H otthonszépítő hitelt és ezután érdeklődnék, hogy jár e adókedvezmény mert mi ezt soha nem vettük igénybe. Köszönöm szépen. Kb mennyi lehet az összege ha igen. Köszönöm
2012. jan. 29. 13:16
 7/10 nyikiric válasza:
milyen baki igazolás megléte kellene ehhez? kellene a banknak olyat küldeni ami az adókedvezmény érvényesítéséhez kell? Mert mi ilyet soha nem is kaptunk.
2012. jan. 29. 13:21
 8/10 A kérdező kommentje:
Szerintem nézesd meg egy könyvelővel a hitelszerződést Ő megtudja mondani hogy erre a hitelfajtára jár -e.És menj be a bankba is,ha tényleg jogosult vagy az adójóváirásra akkor utólag is kiadják az igazolásokat.
2012. jan. 29. 21:31
 9/10 anonim ***** válasza:
Csak olyan lakáscélú, ingatlanfedezetes hitelek után jár a kedvezmény, melyek törlesztése 2006 december 31. előtt megkezdődött.
2012. jan. 30. 12:43
 10/10 nyikiric válasza:
felhívtam a bankot. Az mondták, hogy hiába otthonszépítő hitel a neve, de szabad felhasználású. Ennyi. Így nem jár. Pedig járna, ha nem egy személyi hitel lenne ilyen cuki névvel takarva. Röhejes.....pedig az apehot is hívtam már és el is mondták mi a teendő, ha jogosult vagyok rá.
2012. jan. 30. 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!