Ezer forintra kerekítésnél kell e valahova könyvelni?
Figyelt kérdés
Olyan adóknál, adószerű járulékoknál, ahol az adót, járulékot ezer forintra kerekítve kell megfizetni, a kerekítés miatti túlfizetést kiadásként, a nem megfizetést pedig bevételnek el kell-e könyvelni? Ha igen, hol van ez törvényileg leírva?
Igen, a bevétel a 9-es a kiadás a 8-as számlaosztály.
2010. ápr. 19. 22:03
2/12 A kérdező kommentje:
Na ez a számlaosztály dolog mit jelent? Egyéni vállalkozó pénztárkönyvébe egyéb, az adó alapjába beszámító kiadás, és bevétel? Ez mely törvényben van leírva, mert én nem találtam?
2010. ápr. 19. 22:22
3/12 anonim válasza:
egyéni vállalkozónál a pénztárkönyvbe kerekités????? jesszus
szerinted az érint pénzmozgást? ev a pénztárkönyvbe CSAK pénzmozgást érintő tételt rögzit!!!!! Tehát ezer forintban lesz kiadás a bankból vagy a pénztárból ha csekk, de figyelj oda hogy mi a költség tartalma és mi csak az átfutó tétel. Na és keress könyvelőt!!!
2010. ápr. 20. 06:44
4/12 anonim válasza:
SZJA törvény 2.sz.melléklet I/11, illetve 3.sz.melléklet I/21.
Az alkalmazottaktól levont járulékok, adók nem jelentenek költséget a vállalkozónak, viszont eFt-ra kerekítetten fizeti be, és ezt a kerekítést bizony el kell számolnia bevételként, költségként. Magánál a vállalkozónál ilyen nincs, mert ő nem ezer Ft-ra kerekítve fizeti a saját járulékait.
2010. ápr. 20. 11:39
5/12 anonim válasza:
Ez igaz, de nem hozza külön tételként, hanem csak akkor amikor megfizeti, igy értettem a válaszomat. CSAK amikor pénzmozgás is van.
2010. ápr. 20. 12:08
6/12 anonim válasza:
De én külön tételként számolom el a pénztárkönyvben a kerekítéseket. Ez az év végi záráshoz tartozik nekem.
Egyébként technikailag biztos többféleképpen meg lehet oldani (ahány ház, annyi szokás), hogy jó legyen.
2010. ápr. 20. 12:25
7/12 anonim válasza:
De egyéni vállalkozónál csak a pénzmozgással egyidejűleg könyvelhetsz tehát nem évvégén, hanem amikor ténylegesen fizeted tehát havonta lesz kerekitési tételed is.
2010. ápr. 20. 17:17
8/12 anonim válasza:
Ha csak pénzmozgással egyidejűleg lehetne könyvelni, akkor a 45 napon túli vevők áfa-ját sem lehetne könyvelni 45 nap után. Ott sincs pénzmozgás, az áfa listában mégis szerepelnie kell.
2010. ápr. 21. 07:47
9/12 anonim válasza:
Szia! Igen erre való a külön áfa analitika.... merthogy az kell, a pénztárkönyvbe CSAK A PÉNZMOZGÁSSAL EGYIDEJŰLEG LEHET KÖNYVELNI!!!
2010. ápr. 21. 12:41
10/12 anonim válasza:
Az előző vagyok, nem kivánok tovább ezen vitatkozni. Azért én utána néznék a helyedben...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!