Könyvelőnek tanulok, már az egyetem 4. évében vagyok, azon agyalok melyik a jobb: könyvelői irodat nyitni v egy nagy multi cégnél könyvelni? Pénzügyileg
Multinál könyvelek: normális, bejelentett munka, nem kell az ügyfelek után rohangászni, nálunk jó a csapat és két zárás között nem vagyunk leterhelve, nyelvtudás kell és folyamatosan használjuk is.
Ha könyvelőirodát nyitsz, akkor rohangálhatsz az ügyfelek után, bár magadnak osztod be a melót, néha nagyon felgyűlik, ha keveset vállalsz, akkor meg a pénz kevesebb - esetleg alkalmazottat kell fizetned, könyvelőprogramot kell venned stb.
Bocsánat hogy offolok, csak egy kérdés mit jelent az hogy könyvelőnek tanulsz?
Én a későbbiek szeretnék könyvelőként dolgozni. Milyen sulit kell elvégezni? Egy közgazdász bsc elég? Vagy msc? Esetleg elég a mérlegképes könyvelői végzettség is? Gyakorlatot hol szerezzek?
Ha a (régi néven) Közgáz. Egyetemen tanulsz, akkor közgazdász leszel, nem "csak egy könyvelő". (Ez nem leminősítés, én is "csak" mérlegképes vagyok).
A közgazdász a megszerzett tudásának nagyobb hányadát tudja használni, alkalmazni egy multinál, mint amit egy könyvelő-iroda megkíván. Pénzügyi-gazdasági tervek készítése, mérleg-elemzés, bevétel-növelés, költség-csökkentés érdekében cselekvési programok, intézkedési tervek készítése stb. (Imádtam ezeket a munkákat a 70-es, 80-as években.)
A saját könyvelő-irodában ezekre nincs szükség, de idő sincs rá. Örülünk, ha a könyvelésre tudunk annyi időt fordítani, ami szükséges, az idő 80 %-át a különböző bevallások készítése, határidők tartása stb. teszi ki. Lélekölő meló, taposó-malom, melyben elveszett a szakma szépsége. (Közel 20 évig csináltam vállalkozóként)
Én a multit választanám, ha már annyi időt, energiát belefektettél, hogy közgazdász leszel és nem könyvelő.
Az nem igaz, hogy könyvelőirodát csak mérlegképessel lehet nyitni.
A Számviteli Törvény szerint a kettős könyvvitel könyveléséhez kell MINIMUM mérlegképes végzettség. Ha valakinek ennél magasabb végzettsége van, akkor minden további nélkül. Az egyéni vállalkozók könyvelésére még ez sem vonatkozik, mivel ők nem tartoznak a Számviteli Törvény hatálya alá, vagyis akinek még MINIMUM mérlegképese sincs, csak könyvelői alapvégzettsége, az már nyugodtan könyvelheti az egyéni vállalkozást. (Ha meri)
Az biztos, hogy a saját könyvelő-iroda megnyitása gyakorlati ismeretek nélkül nagy merészséget kíván. Célszerű vagy egy másik könyvelő-irodánál elhelyezkedni alkalmazottként, vagy egy multinál dolgozni először a többi könyvelő között, akiktől sokat lehet tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!