Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Meddig fizeti az egyetem a...

Meddig fizeti az egyetem a TB-met?

Figyelt kérdés
Februárban végeztem, 5 éves egyetemi papírral azonban nem tudtam még elhelyezkedni. Tulajdonképpen az utóbbi hónapokat azzal töltöttem hogy tanuljak valami használhatót is. A kérdésem az lenne, hogy meddig fizeti (vagy fizette) az egyetem a TB-met, és amennyiben már nem fizeti akkor milyen intézkedéseket kell tennem mielőtt elmegyek dolgozni? Munkavállalás szempontjából figyelnem kell még valamire (pl. magánnyugdíj pénztár intézése, stb)?
2010. jún. 17. 14:23
 1/4 anonim ***** válasza:
Én is februárban végeztem (vagyis januárban államvizsgáztam, a diplomámat február 20.-án kaptam kézhez). A tanulói jogviszonyom január 20-ig élt, januárban még fizetett utánam az egyetem utána már nem.
2010. jún. 17. 14:28
 2/4 anonim ***** válasza:

A diákigazolványod érvényessége utáni 45 napban még passzív jogon jogosult vagy az egészségügyi ellátásokra. Tehát, ha februárban végeztél, a diákod március 31-ig érvényes, onnan még 45 nap, az május 15.

Ha egyéb jogon nem vagy jogosult az ellátásra, akkor május 16-tól magad után kellett volna fizetned, vagy ha szociálisan rászorult vagy, a helyi önkormányzatnál rendezni, hogy ne kelljen fizetned.

Ha elmégy dolgozni, ha nem, a TB-det rendezni kell, mert egy esetleges orvosi ellátásnál ha kiderül, hogy nincs rendezve a TBd, ki kell fizetned az orvosi ellátás(ok) összegét.

Ha találsz munkahelyet (és eddig még nem volt munkaviszonyod), jogosult vagy start kártyára. Csak ha biztos a munkahely, akkor válts ki, mert nem a munkába állástól, hanem a kiállítástól számít az érvényessége.

Magánnyugdíjpénztárba ráérsz akkor belépni, amikor aláírtad a munkaszerződést, hamarabb úgysem utal rá senki pénzt, és kérik is a munkáltató adatait.

Ha regisztrált álláskereső vagy, akkor a munkaügyi központban be kell jelentened, hogy találtál munkát (viszed a munkaszerződésed és ott lefénymásolják)

2010. jún. 17. 15:06
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Na akkor most már csak arra hogy hogyan rendezzem a TB-t? Mert ha van állásod, akkor a TB-járulékodat automatikusan levonják a fizetésedből és befizetik helyetted. Na de most nekem nincs állásom, ilyenkor mi van? Ha regisztrált munkanélküli vagyok, akkor ezt a TB-járulékot a Munkaügyi Központ fizeti helyettem, nem? És mi lesz akkor ha megkapom az állást? Kijelentkezek a Munkaügyi központtól, és az első fizetésemből vonják le a következő TB-met?
2010. jún. 18. 09:24
 4/4 anonim ***** válasza:

A TB járulékod csak akkor fizeti a munkaügyi, ha pénzbeli ellátást (álláskeresési járadékot, áll.ker.segélyt, vagy átképzési támogatást) kapsz. Ha csak regisztrált munkanélküli vagy, de nem kapsz a munkaügyitől pénzt, akkor saját magadnak kell rendezned a TBd. Ha a szociális és vagyoni helyzeted alapján rászorulsz, akkor az önkormányzat fizeti helyetted. Ezt az állandó lakcímed szerinti önkormányzatnál kell kérvényezned. Ha nem felelsz meg a feltételeknek, akkor be kell jelentkezned az APEHhoz, egészségügyi hozzájárulás fizetésre. A honlapjukról letölthető a nyomtatvány. 2 példányban beküldöd, az egyiket leigazolva visszaküldik, majd küldenek határozatot, hogy milyen határidőig mennyit kell fizetned és csekkeket a befizetéshez. (havi 4950 forint idén)

Ha munkaviszonyt, vagy bármilyen más biztosítással járó jogviszonyt létesítesz, akkor kijelentkezel a munkügyiből (megszünteted a regisztráltságod) A munkahelyed bejelenti az APEHnak, hogy munkaviszonyt létesítettél. Az APEH küld egy megszüntető határozatot a TB fizetésről. Ha egyéb jogon leszel jogosult, pl. vállalkozó leszel, GYESre mégy, akkor ugyanazon a nyomtatványon mint amin bejelentkeztél, kijelentkezel. Küldik a megszüntetőt és kész, nem kell tovább fizetned.

2010. jún. 19. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!