Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Dolgozok egy multi cégnél,...

Dolgozok egy multi cégnél, külsős vállalkozó cégen át, még fél éve kiderült hogy nem is vagyunk bejelentve sőt még biztosításunk sincs, és minket a külsős munkaadónk végig megtévesztett, hogy be vagyunk jelentve stb. Na?

Figyelt kérdés
Visszahallottam, hogy a válság miatt minket fognak kirakni a multitól és az utolsó havi fizunkat nem fogjuk megkapni. Mit tehetek én ilyenkor hol és kinél tudnám (névtelenül) feljelenteni a külsős cég tulajdonosát illetve milyen büntetésre számíthat? én számíthatok valamiféle büntetésre? Anikó
2009. márc. 30. 22:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ha be tudod bizonyítani, hogy foglalkoztatott téged (jelenléti ívekkel stb.) akkor követelheted az erre az időszakra járó elmaradt béredet, ami a szerződésedben van. (Remélem, volt szerződésed.) Egyébként a Munkaügyi Felügyelőségen tudod a munkáltatódat feljelenteni. Ha bebizonyosodott a mulasztása, megkapod a pénzedet, és neki az összes elmaradt járulékot, adót be kell utánad fizetnie + még kap egy csinos bírságot is, és a működési engedélyét (a munkaerő kölcsönzésre) felfüggeszthetik. Az külön poén ha esetleg nincs engedélye a munkaerő kölcsönzésre, erre is rá lehet kérdezni, ugyanis minden kölcsönző cégnek regisztrálnia kell magát aki ilyen tevékenységet folytat, és ha pl. a munkáltatód Bt., akkor eleve nem is foglalkoztathatott volna, mert Bt. nem kaphat ilyen engedélyt. Téged, mint munkavállalót a fekete foglalkoztatás esetén semmiféle felelősség nem terhel. További kérdésekre is szívesen válaszolok.

2009. márc. 30. 22:25
 2/11 A kérdező kommentje:
Szia köszönöm a válaszod, sajnos nem volt szerződésem! Jelenléti ívet tudnék is szerezni a főnökök aláírásával de szerződés nélkül megyek vele valamire?
2009. márc. 30. 22:29
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Háát, meg lehet próbálni így is, természetesen a munkaadó mindent tagadni fog. Ha huzamosabb ideig dolgoztál ott, és megnézik a munkáltatód és a multi cég közötti szerződést (reméljük ilyen már létezik!), akkor valószínűleg meg fogják állapítani, hogy szerződés nélküli foglalkoztatás történt. Hogy ilyenkor neked milyen összeget állapítanak meg azt mondjuk nem tudom. A pénzt hogy kaptad, utalással vagy kézbe? (Gondolom kézbe tehát nincs nyoma.) Tehát itt kb. az egyetlen lehetőséged a multi által vezetett jelenléti ív, meg ha valami műszakvezető belemondja a jegyzőkönybe hogy igen, te az XY cég munkavállalójaként végeztél ott munkát. Akkor járhatsz rosszul ha mindenki kellemesen kenve van mert akkor azt is letagadják hogy ott dolgoztál, neadj isten a cég is megszűnik, csődbe megy. Ezért kell nagyon odafigyelni, hogy szerződés, tájékoztató meglegyen, és csak utalással fogadj el fizetést!
2009. márc. 30. 22:38
 4/11 A kérdező kommentje:
Igen kézbe kaptam a pénzt, DE egy nívós budai irodaházban van ez a cég ahol dolgoztam és csak névre szóló belépőkártyával lehet bejutni ahol fel van tüntetve a cég neve ahova belépek. Gondolom ki lehet kérni a kártyám belépéseinek számát ami hetente 3-4alkalom is volt és azokra a helyekre vonatkozik ahova csak dolgozók léphetnek be, talán ez is egy bizonyíték lenne?
2009. márc. 30. 22:44
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ez már elég jól hangzik!

Főleg, ha ez nívós budai irodaház... hogy utálom az ilyet... a felszín makulátlan, közben arra sem képesek, hogy egy nyamvadt szerződést adjanak... Ha nem rendezik a pénzed, ahogy megállapodtatok, nyomd csak fel őket, hagy hulljon a férgese! Igazából akkor tennél nagy szolgálatot, ha mindenképpen megbuktatnád őket... Azt elárulhatod, hogy melyik multinál dolgoztál? Elektronikai ipar?

2009. márc. 30. 22:58
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Csak halkan jegyzem meg, hogy a fekete foglalkoztatás esetén a munkavállalót is komoly hátrány érheti, ugyanis visszamenőleg az adót meg kell fizetnie a bére után. Itt azt kell bizonyítani (ezt nem fogod tudni, mivel nincs szerződés), hogy mennyi volt a megállapodott BRUTTÓ BÉR, és igazolni, hogy te mennyit kaptál kézhez. Ha számfejtették, csak nem fizették meg a járulékokat, akkor tulajdonképpen neked nem kell fizetni. De ha nem tudod igazolni, hogy te a számfejtett bért kaptad meg, akkor azt mondják, hogy mivel feketén dolgoztál, az a bruttó és ez alapján ARRA ÁLLAPÍTJÁK MEG a járulékokat, adót. Így akár tetemes fizetendő adód is lehet!!!
2009. márc. 31. 00:53
 7/11 anonim ***** válasza:
Ne haragudj de ezt a baromságot nem tudom honnan vetted. A törvény MINDEN ESETBEN a munkavállalót védi. Honnan a francból tudja hogy nem lett bejelentve? Le kell tagadni, azt kell mondani, hogy hitegetett a munkavállaló, kértem de nem kaptam szerződést, közben nem akartam éhen dögleni és dolgoztam, kézbe kaptam pénzt az meg kit érdekel? Lehet kézbe is kapni. Ilyen baromságot ne mondjunk már hogy a feketén kapott pénz után a munkavállalót kötelezik adófizetésre!
2009. márc. 31. 07:40
 8/11 anonim válasza:
100%

"Teljesen őszintén beszélni sok esetben nevetséges volna, s tán megengedhetetlen..." (Moliére)

Ahogy ebben az esetben is. Meg kell gondolni, mit mondasz, nagyon nem kell hazudozni, de csak a saját malmodra hajtsd a vizet. Ez a bizonyos munkáltató is ezt csinálta. Ahogy az enyém is. Első hónapban fizettek megállapodás szerint, másodikban kevésbé, harmadik után felmondtam. Akkor már kevésbé. Bár annyival jobb, hogy mi talán be voltunk jelentve, a TB-t legalábbis fizették utánunk.

Szóval nyomd fel őket, az sem árt, ha a hozzád hasonlóan járt kollégákkal együtt. :)

2009. márc. 31. 10:40
 9/11 anonim ***** válasza:

tényleg büntetik a munkavállalót is, ha feketén dolgozik. Ha jól emlékszem tavaly május óta...

Csak azt nem tudom, ilyenkor hogy állapítják meg, hogy tudott e róla a munkavállaló, vagy nem...

De mondhatják azt, hogy "nézze, őn fél éven keresztül dolgozott úgy, hogy nem volt munkaszerződése, azt nem hisszük el, hogy nem tudta, hogy nincs bejelentve"

2009. ápr. 6. 08:11
 10/11 anonim ***** válasza:

Bármennyire hihetetlen, a fekete foglalkoztatásban a munkavállaló társtettes az adócsalásban. Megtéveszthetik és tévedésben tarthatják. De igazolnia kell, hogy megtévesztették és tévedésben tartották. (Pl. aláírt bérpapírok, amelyen számfejtett bér van, munkaszerződés stb.)

De most a büntetőjogi kategóriától eltekintve (adócsalás), a munkavállalónak kötelessége lesz a feketefoglalkoztatás bevételét a következő évben az éves adóbevallásban bevallani, és az adót utána megfizetni. Ugyanis a kézhezkapott összeg után egy deka adóelőleget nem fizetett... Vagyis ha kézhez kapott 100e Ft-ot, és arra vonatkozóan nem lett adó megfizetve, akkor neki MEG KELL FIZETNI az adót. Akkor is, ha tévedésben tartották. Mert jövedelme volt, így törvény szerint ADÓT KELL UTÁNA FIZETNI.

Ha azzal hitegették, hogy az adóelőleget levonták, akkor esetleg perelni lehet kártalanításra. De az adott évi SZJA-t a munkavállalónak ki kell fizetni.

2009. ápr. 11. 02:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!