Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Visszavitt áru adózása?

Vree kérdése:

Visszavitt áru adózása?

Figyelt kérdés

Vettem X terméket, kiderült hogy nem tudja, amit az eladó (szerintem) ígért, azt mondta, nem veszi vissza, de visszavásárolja 5%-kal kevesebbért. A számlát visszavette, a pénz 95%-át visszaadta, papírt erről a tranzakcióról nem adott.

Mi történt itt? Úgy tudom, jogilag két lehetőség van:

1. hibás a teljesítés/a szerződés meghiúsult (pl. ha hibás a termék), ilyenkor a teljes árat vissza kell fizetni.

2. új adásvételi szerződés történik, amit szintén számlázni kell.

Bontott terméket újra eladni cak úgy nyilván nem lehet.

A termék nem volt hibás, megteheti, hogy mégis azt vallja róla, az 5%ot meg zsebrevágja? Vagy levonható ilyen címen "kezelési költség"? Ki járt jól/rosszul?

2016. júl. 5. 21:29
 1/2 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, hogy milyen szempontból kérdezed.

Magánszemély, saját használatra vett árut, vagy valamilyen vállalkozás tette ugyanezt? Valamint: Milyen szempontból érdekes, a "visszavétel" lepapírozása a vásárló oldaláról?

2016. júl. 7. 05:07
 2/2 A kérdező kommentje:

^Nekem nem tűnik relevánsnak, én mit csinálok vele onnantól hogy ÁFÁs számlát adott. Én nyilván vállalkozásba vive az árut visszaigényelhettem volna az ÁFÁt, vagy magánszemélyként viselhettem volna a teljes költséget, de ez őt már nem érintette volna. (vagy igen?)

Nyilván a számla nem maradhatott volna nálam, hiszen akkor nem létező áru ÁFÁját igényelhettem volna vissza.

Sajnos nem tudom, hogy visszavitt árut is kötelező-e lekönyvelni. Így - bár az áru nem volt nagy költségű - nem maradt a két tranzakciónak nyoma.

2016. júl. 7. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!