Üvd. Van itt olyan aki rendszeresen adsensel keres pénzt mert kellene néhány adózási tanács? A tevékenység: Internetes Webfelület Webgazda Általi Értékesítése
1. Kell-e reklámadót fizetni vagy bármit bejelenti az adsensel keresett pénz után, azt leszámítva, hogy adszámot váltok és adószámos magánszemély vagy vállalkozóként folytatom suli mellett a tevékenységet / (pár százezer Ft évente, de nem több mint 1-2 millió forint/év)
2. Lehet-e adsenset KATA-val űzni, ha 1 millió feletti a bevétel és egy helyről származik a bevétel.
3. Milyen adminisztrációs kötelezettsége van az adsensező adószámo magányszemélynek (nekem azt mondták a navnál, hogy negyedévente adóelőleg, év végén bevallás, más nem kell)
Lehetőleg csak olyan válaszoljon aki maga is adsensezik és rendelkezik megfelelő tapasztalattal...
Vállalkozóként nem tudom...
Tehát webfelületet adsz át valakinek használatra haszonért.
Ha igen, akkor bérbeadási tevékenységnek számít SZJA szempontjából, és akkor az van, amit a NAV mondott.
Bevétel - elszámolható, igazolt vagy 10 %-os költségek = adóköteles jövedelem. Terhe: SZJA + EHO. Negyedévente előlegeket kell fizetni, év végén bevallás és rendezni (ha lesz) a különbözeteket.
"Internetes Webfelület Webgazda Általi Értékesítése" - ilyen már nincs, helyette van ez a TEÁOR: [link]
5819 - Egyéb kiadói tevékenység
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- a következő termékek kiadása (beleértve az on-line kiadást):
- katalógus
- fénykép, metszet és levelezőlap
- üdvözlőlap
- formanyomtatvány
- plakát, művészeti alkotás reprodukciója
- reklám-, hirdetési anyag
- egyéb nyomtatott anyag
- statisztikák és más információk on-line megjelentetése
Reklámadó csak évi 100 millió Ft bevétel felett van, neked nincs.
Nos, tekintettel arra, hogy ez a fajta jövedelemszerzés még elég gyerekcipőben jár, ez most kb. úgy fest, mint anno az online eladások: nincs leszabályozva rendesen semmi, senki nem tud semmit.
Ilyen esetekben azt szoktam javasolni, hogy írd le egy papírra, milyen jogviszonyban (diák) mit szeretnél tenni, honnan van a jövedelmed, megfelelő-e erre az adószámos magánszemély adózás, hogyan kell ez után adózni (negyedéves, stb) és ezt add be a NAV-nál és kérj ÍRÁSBELI állásfoglalást tőlük. Ha ezt megteszed és a válaszuk szerint jársz el, akkor nem kell félned attól, hogy X év múlva egy revíziónál azóta 50x megváltozott szabályozások miatt megbüntetnek.
Egyszerűen az orruk alá dugod a saját papírjukat és kész :-)
Egyik évben a Vaterán jártam úgy, hogy olyan rendelkezések voltak, hogy eladásnál vállalkozóként fel kell tüntetni a vállalkozó nevét, címét, ugyanakkor a Vatera szabályzata meg ezt tiltotta. Egyszerűen kértem állásfoglalást, ezt szerintük hogy oldjam meg, mivel ellentétes a 2 dolog, de én szeretnék szabályosan aukciózni. Levelemet elküldték a jogi osztályra, beletelt egy pár napba, mire válaszoltak, de megszülték a jó megoldást :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!