Kell adót fizetnem?

Figyelt kérdés
9-éve örököltem Édesapámtól egy házat telekkel. Vér szerinti lánya vagyok. Ebböl a telekből osztattam meg 1000négyzetmétert, saját helyrajzi számot kapott. Önálló telekként adtam el. Mivel 9-éve örököltem, kell utána személyi jövedelemadót fizetnem?
2016. ápr. 20. 11:44
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:

A 9 éve pontosan mit jelent?

Melyik évben örökölted, és melyik évben adtad el?

2016. ápr. 20. 18:53
 2/19 A kérdező kommentje:
2007 februárban volt a hagyatékátadó végzés, 2015 április 10-én volt az adásvételi szerződés,köszönöm előre is a segítséget!
2016. ápr. 21. 10:06
 3/19 anonim ***** válasza:

A kérdés nem rossz. Lakóingatlanként örökölted, majd nem lakóingatlanként értékesítetted.

Feltételezésem szerint lakóingatlanként kezelendő, de azért búvárkodom egy kicsit a törvényben, aztán jelentkezem....

Melyik évben osztattad meg a telket?

2016. ápr. 22. 04:56
 4/19 A kérdező kommentje:
2015 januárban fejeződött be a földhivatali papírmunka. Elviekben én ugy tudtam hogy 5-év után adómentes, az ügyvéd is azt mondta, meg a polgármesteriben az adócsoportnál is azt mondták hogy adóbevallást kell készítenem róla de nulla forint a fízetendő összeg! de valaki meg azt mondta kell adózni valami minimálisat! Nagyon jó fej vagy hogy segítesz nekem! én sajnos az adózáshoz nem értek, őstermelőként nem kell bevallást készítenem. Várom a válaszod!
2016. ápr. 22. 17:29
 5/19 anonim ***** válasza:

A lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan a szerzést követő 5. évtől kezdődő értékesítése esetén már adómentessé válik, ez tény, engem csak a megosztás zavar ebben a történetben. Lakóingatlanként örökölted, de - mint írtad - önálló telekként adtad el.

Ezt a csavart kell kibogarásznom valahogy a törvényből, vagyis, hogy ilyenkor miként kezeli az ingatlant.

Ha így is lakóingatlanként kell kezelni a telket, akkor nincs bevallási és fizetési kötelezettség sem. Ha viszont nem - amit kicsit furcsállanék -, akkor viszont lehetséges az SZJA fizetési kötelezettség.

Nos ennek kell utána járnom. Kis türelmet kérek, mert dolgozom, valamint vizsgáimra készülök, némileg kevés szabadidővel rendelkezem ebben a hónapban.

Május 20. előtt meglesz. :)

2016. ápr. 23. 11:53
 6/19 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!! Pest közeli vagy? Szeretném viszonozni a segítséged, őstermelő vagyok, már érik az eprünk. Igaz fóliás de finom! vagy cseresznyénk lesz a következő. Én Szentendrei vagyok de Pesten piacozom. Köszönöm előre is!!
2016. ápr. 23. 16:55
 7/19 anonim ***** válasza:
Kedves vagy, de nincs erre szükség. :)
2016. ápr. 24. 06:00
 8/19 A kérdező kommentje:
Rendben, ahogy gondolod! Hát akkor itt köszönöm a segítséged!
2016. ápr. 24. 07:11
 9/19 anonim ***** válasza:

Nos itt vagyok...

Körbejártam a témát.

A törvényből az jött le nekem (és másoknak is), hogy a telek eladására tekintettel nincs az a bizonyos 5 éven túli értékesítés esetén az adómentesség.

Az kizárólag lakás, lakóingatlanként stb. az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett ingatlan értékesítése esetén van. Mivel ez az ingatlan telekként lett értékesítve, ezért rá nem vonatkozik ez a kedvező adózás, hanem a 15 éven túli értékesítés adómentessége.

A szerzés ideje pedig 2015. év lesz. Tehát ugyanaz az év, amelyben értékesítve lett.

A telek megosztásakor nem tudom, hogy milyen irat keletkezett, abban mi van leírva. Összegszerűen meg lett határozva az egész ingatlanhoz viszonyítva a leválasztott telek értéke, vagy valamilyen viszonyítási (vetítési) alap? Tehát tudunk "szerzéskori értéket" valahogyan meghatározni?

Mert ha nem, akkor az eladási ár 75 %-át lehet költségként leírni, 25 %-a a jövedelem, amely után 16 % SZJA-t kell befizetni.

Sajnos ez van...

2016. máj. 2. 17:20
 10/19 anonim ***** válasza:

"A szerzés ideje pedig 2015. év lesz. Tehát ugyanaz az év, amelyben értékesítve lett. "

... akarom mondani, a szerzés ideje az ingatlan eredeti szerzési ideje lesz, tehát a 9 évvel ezelőtti időpont. Ebből kifolyólag a fenti számítás alapján meghatározott jövedelem tovább csökkent attól függően, hogy a szerzés és értékesítés között hány év telt el...

2016. máj. 2. 19:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!