Ha egyéni vállalkozó leszek, de mellette van állásom, ahonnan már vonják az adót, akkor egyéni vállalkozóként már nem kell adóznom. De ha megszűnik az állásom, kirúgnak, vagy kilépek, akkor mennyi adót kellene fizetnem egyéni vállalkozóként?
Illetve olyat lehet, hogy ha valami miatt megszűnik az állásom, akkor rögtön az egyéni vállalkozóit is visszamondom?
Egyébként, pedagógus vagyok, és otthon szeretnék legálisan magánórákat adni, illetve óraadóként tanítani iskolában.
"akkor egyéni vállalkozóként már nem kell adóznom."
Csak járulékokat nem kell fizetned, adót igen.
Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozóként KATA adózásban havi 25 ezer ft az adó, főfoglalkozásúként havi 50 ezer.
Azt nem tudom, hogy rád vonatkozik-e, de lehet, hogy lehetnél adószámos magánszemély, s ennek keretében végezhetnéd - de ezt már a NAV-tól kellene megkérdezned.
Én is ezt mondom: a járulékokat nem kell fizetned: TB, nyugdíj, de jövedelemadót kell fizetned.
Ezért mondtam, hogy járj utána a NAV-nál, hogy óraadó tanárként lehetsz-e adószámos magánszemély?
És ezt mégis honnan vetted??????
Kérdező, ez nem így van.
Főfogl mellett végzett egyéni esetén a kivéted után kell adót és járulékot is fizetned. Ebben benne van ráadásul a szocho is, tehát a kivéted után fizetsz 15+10+8,5+27%-ot szépen. Ha nincs belőle jövedelmed, arra a hónapra nem fizetsz, se adót, se járulékot.
Ha Főfoglalkozásúvá válsz, a minimum járulékalap után meg kell fizetned a járulékokat; de itt is fennáll, hogy ha nincs kivét, szja-fizetési kötelezettség nincs.
Megszüntetni nem kell az ev-t, elég szüneteltetni; kivéve, ha álláskereső akarsz lenni, ahhoz meg kell szűnni.
Pont most van egy ev-m, novemberben kirúgták, decemberben főfogl lett, csak járulékkal, kivét nélkül; január 4-től dolgozik, most csak 3 napra fizeti meg a járulékot a minimum alap után.
Igen, ha nem veszel ki jövedelmet belőle, nem fizetsz semmit, se adót, se járulékot (de csak mellékállásban!!! Főállásban ilyenkor is kb 65e a járulék egy hónapra)
A járulékot havonta kell fizetni, szja-t negyedévente.
"Csak járulékokat nem kell fizetned, adót igen.
És ezt mégis honnan vetted?????? "
Ha nem ragadtad volna ki a szövegkörnyezetből, akkor a következő mondatban megtalálod a választ is:
Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozóként KATA adózásban havi 25 ezer ft az adó, főfoglalkozásúként havi 50 ezer.
Te fel is fogod, amit leírsz????
Kétszer is, ráadásul...
Csak nekem azt mondták, hogy mivel a TB-t, nyugdíjjárulékot stb... már levonják egyszer a fizetésemből, ezért még egyszer nem vonják már le. Mire a válaszod: Én is ezt mondom: a járulékokat nem kell fizetned: TB, nyugdíj, de jövedelemadót kell fizetned.
Ne katázz, mert nem kérdés.
A KATA is adó+járulék egyébként.
Nincs olyan, hogy ev szja-t fizet, járulékot nem. Éppen fordított eset fordulhat elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!