Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » TB tartozás. Hogyan oldjam meg?

TB tartozás. Hogyan oldjam meg?

Figyelt kérdés

Sajnos betegség miatt munkanélküli vagyok már évek óta. Nem vagyok sem leszázalékolva, sem "megsajnálva".

Volt egy pár hónap, míg egyáltalán nem tudtam fizetni a TB-t, előtte is, és azóta is fizetem rendesen. 65ezer forint tartozás gyűlt össze, még nem volt alkalmam rendezni, így is szűkösen jövünk ki a férjem fizetéséből.

A NAV újra zaklató levelet küldött, hogy nagyon be fogják hajtani rajtam a tartozásom...

Nincs semmim, albérletben élünk. Sem munkám, még saját bankszámlám sem, eddig a férjemére jött a fizetésem.

Egyedül két hangszert rendeltem, a saját nevemre szól a számla, mert ide hozták, de azok sem az enyémek.

Mégis hogyan tudnák behajtani a tartozást? Elveszik más hangszereit? Inkasszót tesznek a férjem számlájára?

Majd valamikor letudnám az adósságom, egyelőre nagyon nem úgy állok.

Mi lehet a legjobb megoldás? Menjek be? Elengedni nem fogják, viszont ha megbeszélem a részletfizetést, azzal nem leszek előrébb, nem lesz több pénzem, nem tudom befizetni.

Próbáljak meg havonta pár ezerrel többet utalni?

Engedjem el a fülem mellett hátha egyszer elévül?

Szerintetek melyik a legjobb megoldás?

2016. ápr. 1. 13:27
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
32%

Itt sok igazságot leírtak egyesek, de nagyon sok butaságot is.

Először is: A Te tartozásodat nem fogják a férjeden behajtani! SOHA! Még akkor sem, ha házasságban éltek, mert a házasság intézményének ehhez semmi köze.

Ha a NAV felszólítgatásaira nem rendezed a tartozásod, akkor idővel kimennek ingófoglalásra arra a címre, ahol életvitelszerűen élsz. Teljesen mindegy, hogy be vagy oda jelentve vagy sem. Jogilag mehetnek...

Ha nem találnak olyan vagyontárgyat, amelynek értékesítéséből a tartozás egy része vagy egésze megtérülnek, akkor erről vesznek fel egy jegyzőkönyvet, amelyben feltüntetik a végrehajtás alól mentes vagyontárgyakat is.

A "nemleges" jegyzőkönyv alapján behajthatatlanként kezelik a tartozást, ami annyit jelent, hogy onnantól kezdve késedelmi pótlékot már nem fognak felszámolni utána, de időszakonként felülvizsgálják a "vagyongyarapodásodat".

Az önkormányzat azért nem vállalta át a tartozásod, mert a férjednek országos viszonylatban is elfogadható fizetése van. A törvény szerint az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120 %-a feletti, egy főre eső jövedelem esetén nem minősíthetnek rászorultnak ilyen szempontból. Ez az összeg jelenleg: 34.200,- Ft/fő. Tehát hiába sajnál meg az önkormányzati dolgozó, a kormány más játékszabályokat szab neki.

Mivel nincs jövedelmed, és senki nem tudja a családból átvállalni helyetted a tartozásod fizetését, ezért valószínűleg a részletfizetési kérelmed elutasításra kerülne, hiszen a részletfizetéshez valamilyen jövedelmet tudni kell felmutatni, amiből a részletet fizetnéd.

Én is azt ajánlom, amelyet előttem már többen: A tartozásra méltányossági alapon MÉRSÉKLÉST kérj! Vagyis azt, hogy engedjék el! Leírod, hogy miért nem tudod megfizetni. Ugyanazokat leírod, amelyeket nekünk is elmondtál. Csatolj hozzá másolatban minden iratot, amellyel alátámasztod az indokaidat.

Aztán várj a jószerencsédre!

Amit ne tégy semmiféleképpen: Bújdosás! Azt ne! Adott esetben rendőrséggel kerestetnek, vagy elő is vezettethetnek. Biztosan nem örülnél neki ha vezetőszálon vinnének a végrehajtó elé (ez nem vicc). Ráadásul költsége is van!

Bújdosni nem, együttműködni igen! Azt értékelik, és rögtön segítőkészebbek.

A kérelmet a lakóhelyed szerint illetékes NAV Fizetési Kedvezmények Osztályára címezd, a végrehajtónak ehhez nincs köze. Ő a benyújtott kérelem alapján szüneteltetni fogja a végrehajtási eljárást addig az időpontig, amíg közted és a fizetési kedvezmények osztálya között megállapodás nem születik. Az elbírálási határidő 30 nap. Illetékmentes... :)

2016. ápr. 3. 07:26
 22/22 anonim ***** válasza:
Mi lett végül kérdező?
2023. jan. 30. 22:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!