TB tartozás. Hogyan oldjam meg?
Sajnos betegség miatt munkanélküli vagyok már évek óta. Nem vagyok sem leszázalékolva, sem "megsajnálva".
Volt egy pár hónap, míg egyáltalán nem tudtam fizetni a TB-t, előtte is, és azóta is fizetem rendesen. 65ezer forint tartozás gyűlt össze, még nem volt alkalmam rendezni, így is szűkösen jövünk ki a férjem fizetéséből.
A NAV újra zaklató levelet küldött, hogy nagyon be fogják hajtani rajtam a tartozásom...
Nincs semmim, albérletben élünk. Sem munkám, még saját bankszámlám sem, eddig a férjemére jött a fizetésem.
Egyedül két hangszert rendeltem, a saját nevemre szól a számla, mert ide hozták, de azok sem az enyémek.
Mégis hogyan tudnák behajtani a tartozást? Elveszik más hangszereit? Inkasszót tesznek a férjem számlájára?
Majd valamikor letudnám az adósságom, egyelőre nagyon nem úgy állok.
Mi lehet a legjobb megoldás? Menjek be? Elengedni nem fogják, viszont ha megbeszélem a részletfizetést, azzal nem leszek előrébb, nem lesz több pénzem, nem tudom befizetni.
Próbáljak meg havonta pár ezerrel többet utalni?
Engedjem el a fülem mellett hátha egyszer elévül?
Szerintetek melyik a legjobb megoldás?
Ja, a könyvelő testvérem több olyan milliárdost ismer és könyvel nekik, akiknek milliárdokra rúg az adótartozása és 5 évenként elévül. A nincstelen munkanélkülinek meg felszólításokat küldözgetnek hogy koplaljon mert fizetnie kell olyan szolgáltatásért amit igénybe sem vesz és amiből nem is működtetik kielégítően az egészségügyet. Jól mondta a 92 éves édesapám, ilyen korszakot csak a Rákosi diktatúrában éltek át a parasztok, a kötelező terménybeszolgáltatások idejében.
A járulékot fizetők le fognak pontozni de attól még így van ahogy írtam.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Én sem értek egyet ezzel a rendszerrel, sőt, felháborítónak tartom!
Persze, jó dolog a TB, de hogy ilyen szinten kötelező, az sok. Az embernek kéne annyi joga legyen legalább, hogy azt mondja, nem tudja befizetni, nem is használja az egészségügyi szolgáltatásokat.
De ez...
Én még csak-csak összekaparom innen-onnan a járulékot, de a húgom érettségi óta nem talál munkát, gyarapodik is részéről rendesen a tartozás, mert anyám nem hajlandó fizetni neki.
Egyszerűen borzasztó :(
Ha nem félnék, hogy a férjemre terhelik, talán nem is fizetném egyáltalán, pont azért, amit 1. válaszoló is írt... ha nem tetszik, zárjanak el, legalább addig is az állam etet.
A férjem családja gubancba került, mi segítettük ki őket, kimaxoltuk a felvehető hitelünket. Ők eleve BAR listások, nyugdíjasok is, nem kapnak egy forintot sem, nem vehetnek fel helyettünk. Anyám nem fog segíteni.
Ezzel elvágtuk a részletfizetés lehetőségét. Nem tudok kölcsönt szerezni rá.
Talán mégis az a jobb, ha tologatom addig az egy évig, míg le nem jár egy régi, kisebb kölcsönünk, úgy ki fogom tudni fizetni egyben.
A büntetőkamat, amit az eddigi egy év alatt rászámoltak, 650ft volt. Annyit talán kibírok még :)
Kérdés, addig nem lépnek-e akcióba. Tartok tőle, hogy kitelik belőlük.
Én megkockáztatnám, hogy nem "részletfizetési kérelmet" nyújtanék be, hanem "méltányossági alapon elengedési kérelmet". Ha a szöveges részbe beírod, hogy:
"...fentiek miatt a felszaporodott tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti saját és családom megélhetését!"
Bocs hamarabb elküldtem.
Állítólag ez a mondat az, aminek nyomán valóban alaposan körbenézik a kérelmező jelenlegi anyagi viszonyait, és leginkább el is engedték.
Szépen leírod nekik, amiket ide írtál, jövedelem igazolásokat, hasonlókat fénymásolatban csatolsz mellé, megírod hogy gyakorlatilag semmi ingó és ingatlan vagyontárgyatok nincs.
És akkor jöhet a fenti "varázs-mondat"!! Mit veszíthetsz??
Köszönöm válaszod.
Ez talán nem is rossz ötlet :)
Az a probléma, hogy, mivel a "kezelést" elutasítottam, papírom nincsen a betegségemről. A férjem hazai viszonylatban egész jól keres, nettó 200ezer forintot.
Persze, ha jobban megnézzük, ebből ketten élünk, fizetjük az albérletet, a hitelt, máris nem olyan sok...
A fő probléma, hogy az albérlet tulaja valószínűleg nem adózik utánunk. Nem szeretném, hogy rászálljanak, ennél már csak drágább helyre tudnánk költözni :(
Rászállnak vajon, ha leírom nekik, mennyi a bérleti díj? Be vagyunk jelentve tartózkodási helyre, szóval nem nehéz visszanyomozni, ki a hunyó.
6-os, köszönöm válaszod, hosszan el lehetne vitatkozni arról, hogy mi lenne ennél működőképesebb rendszer, mert ahogy ezt most intézi az állam, az nem az.
De jelenleg, ha nem haragszol, jobban foglalkoztat, hogyan rendezzem a tartozásom, ez a téma egy másik topicba való.
"Nem vagyok sem leszázalékolva, sem "megsajnálva"."
Nem tudom, a megsajnálás alatt mit értesz.
A 65ezer tartozás az majdnem 1 év nem fizetés.
Ha már "zaklat" a NAV, nem fog leszállni rólad.
Ha van bármilyen jövedelmed, megpróbálják abból letiltatni. Ha nincs, végrehajtást indítanak. Azokon a címeken, ahol be vagy jelentve lakcímre és tartózkodási helyre. Hangszert is vihetnek (attól, hogy te vetted át, a te címedre szállították, a számla még szólhatott volna más nevére)
Részletfizetésbe valószínűleg belemennének, de akkor mindig pontosan teljesítened kell a fizetési feltételeket.
Még az is benne van a pakliban, hogy a kérelemben feltüntetett bérleti díj miatt beellenőrzik a tulajt, hogy fizet-e adót a bérleti díj után.
"ha nem tetszik, zárjanak el, legalább addig is az állam etet."
Ez nem bírság, amit ha nem fizetsz, le kell ülni. Mo-n nincs adósok börtöne, adótartozást nem válthatsz át elzárásra.
Kérd meg a részletfizetést a NAVtól és próbáljatok meg valamin spórolni, kölcsön kérni valakitől, a férjed kérhet fizetés előleget (200 nettó nem rossz pénz, arra kaphat 65ezer előleget amit részletekben törleszthet)
Egy 2014-ben íródott cikk, tehát a számértékek azóta változhattak:
Tudtommal még az öszödi beszéd világsztárja hozta ezt a rendeletet hogy a Rákosi korszak kötelező terménybeszolgáltatásaihoz hasonlóan a TB is legyen kötelező a több tízezer nincstelennek is.
6-os: Addig az eü napról napra rosszabbodni fog amíg lesz havi TB. Egy módon lehetne fenntartani akár a stadionok világszínvonalán is, ha az adóból lenne fenntartva és havi TB senkinek sem lenne, akár dolgozik valaki akár nem. De választhatja az ország továbbra is a havi TB módszerét, az etióp kórházak színvonala garantálva lesz. Aki nem hiszi az várja ki és nézze majd meg a saját szemével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!