Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Őstermelönek mi a havi ( vagy...

Enoid kérdése:

Őstermelönek mi a havi ( vagy évi) kadása (fixen) tb, nyugdij vagy ez bevétel függő?

Figyelt kérdés
Èn szimplán lennèk őstermelő. Nem biztositott ha jol èrtem. Ugy mennyi 600e ès 1.200e nèl? Első èvben 7% ha igaz utánna 4%...de az egèszet nem èrtem...azt szerettem volna megtudni, hogy havi vagy èves szinten mennyi a kiadásom (fixen, akár bevètel nèlkül) ha őstermelő lennèk. Azt a szochot se èrtem...előre is köszönöm a válaszokat.

2016. márc. 19. 22:04
 1/4 anonim ***** válasza:

Év végén, december közepén váltsd ki az őstermelőit, éves 600 ezer alatt járulékmentes vagy a következő évre, illetve mivel feltételezhetően decemberben nem éred el az adómentes 600 ezer felső határát, így alapból járulékmentes leszel a következő évre, csak az EÜ hozzájárulást , jelenleg 7050 Ft kell fizetned magad után. Azután pedig a jövő évi bevételedtől fog függni.

Ha nem vagy másol biztosított, és most váltanád ki, akkor ez évben bevételtől függetlenül, közel az egyéni vállalkozóival azonos járulékot kellene fizetned havonta, ha van bevételed, ha nincs.

De a NAV, vagy egy könyvelő, meg a falugazdász pontosan meg tudja neked mondani, ha mégis ezt választod, de az első verzió a gyakoribb a való életben.

Kiadásban ezt nem tudd így előre meghatározni, mivel függ attól mit termelsz, mennyit akarsz eladni. Ezt is meg kell adni az őstermelői kiváltásakor, becslésre a termőhelyekkel együtt. + meg kell jelölni a tételes költség elszámolást (célszerű), amikor kiváltod az adószámot, és az őstermelőit.

2016. márc. 20. 06:42
 2/4 A kérdező kommentje:

Hello.

Köszi a vàlaszt. Probàlom èrtelmezni. Ha èv vègèn vàltom ki akkor következő èvben csak a tb-t fizetem. Ha mondjuk most akkor meg leterhelnek mindennel (vagy azzal amit bemondok kalkulàlnak) de mondjuk màsodik èvben màr megint magas lesz a jàrulèk ha mondjuk 500 ezret àrulok? Vagy marad ez a tb-s felàllàs. Nyugdij j-t nem vonnak?

2016. ápr. 2. 08:49
 3/4 A kérdező kommentje:
Nem vagyok biztositott. Vagyis nem dolgozom sehol.
2016. ápr. 2. 08:52
 4/4 anonim ***** válasza:

"de mondjuk màsodik èvben màr megint magas lesz a jàrulèk ha mondjuk 500 ezret àrulok".

500 ezret nem kell feltüntetni adóbevallásban, mert alatta marad a 600-nak. Így marad, de biztosításod egészen odáig nincs, - legalábbis nem számít be a nyugdíjba, munkanélkülibe, stb,- amíg nem fizetsz járulékokat.

Ezt viszont önként is megteheted és fizetheted önként bevételtől függetlenül. Igaz ez a rentábilis működés kérdése, mivel tartósan veszteségesen nem feltétlenül éri meg működtetni, amikor több a kiadásod a járulékok miatt, mint a bevételed.

Választhatod ezt is, ha fontos a biztosítottsági jogviszony valamihez (pl. nyugdíj, munkanélküli, CSED, GYES, GYED stb.), vagy "csak szimplán" az egyik átlag havi 50 ezerre hajthatsz, ami mellett kaphatsz egyéb juttatásokat is, vagy vehetsz fel plusz tevékenységi köröket, ami nem vállalkozáshoz kötött pl. szellemi termékek,- fordítás tolmácsolás, oktatás, túravezetés, stb. - vagy megbízási szerződés keretében végezhető tevékenységek és még álláskeresési járadékot is akár.

Szintén ezzel az adószámmal állíthatsz elő kézművesként, kistermelői termékeket is, amit 40 km-es körzetben értékesíthetsz vagy működtethetsz falusi vendégasztalt, szálláshelyet, szervezhetsz programokat, bérbeadási tevékenységet, stb.

( Ha kevésnek bizonyul az éves 600.000 Ft limit, úgy bővíthető az egy családban élőkkel, fejenként 600.000-el)

Így regisztrált munkanélküliként 3 hónapig többet is kaphatsz nettóban és a Tb-t sem kell fizetned arra az időszakra, mint egy minimálbéres főállású munkavállaló akár.

2016. ápr. 2. 09:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!