Volt valamikor a 90-es évek végén egy elképzelés, hogy a befizetett/levont nyugdíjjárulék egy részéről (10-15% talán? ) lehetne rendelkezni a szülők javára (hasonlóképpen, mint az szja 1-1%-áról. ) Ti támogatnátok ilyesmit?
És ha nem jelentene több befizetést, csak nincs nyugdíjemelés néhány évig - azaz összességében az alapnyugdíj kevesebb? Aki nem fordított a jövedelméből gyereknevelésre, az félretehette ezt a pénzt (értelmes ember így is, úgy is spórol a nyugdíjas éveire, mert az állami nyugdíj valóban hektikus, csak nem mindegy, mennyit tud erre a célra félretenni), viszont ugyanolyan mértékben részesedik az ellátásból, mint azok, akik felnevelték a nyugdíjjárulékot fizető generációt.
Értékelhető mértékű járulékot pedig értelmes és tisztességes ember fizet, aki ráadásul itthon él és dolgozik. Ugyanez a feltétele annak, hogy rendelkezzen is a szülőnek juttatandó részről, amennyiben ez nem lenne kötelező jellegű, csak lehetőség.:-)
Nem.
Gondolj bele, ma a nagy többség napról napra él, örül, hogy van mit enni adni a gyereknek. Ok miből tanittatnak a gyereket?
Vagy azok, akik teszem azt fogyatékos gyereket nevelnek, hogy tanulna már tovabb?
És azok, akiknek a gyereke nem tehetséges, vagy egyszerűen tudom is én asztalos akár lenni, nem sztarugyved?
Mégis hogy lenne ez igazságos?
Ezek érdekes szempontok, köszönöm!
A fogyatékos gyerek - egyetértek, ott mindenképpen kellene kompenzáció, pontosabban a nyugdíjra is ki kellene terjeszteni (vannak támogatások.)
A többi esetében viszont nem érzem igazságtalannak. Az egyik napról a másikra élők esetében ugyanis ezzel azt mondanánk, hogy teljesen rendjén lévő és elfogadott dolog, hogy a gyerekeik segélyből élő munkanélküliek legyenek, minden más esetben fizetnek járulékot.
Sztárügyvéd pedig nincs minden családban, és jellemzően nem alkalmazottak, azaz elképzelhető, hogy nem fizetnek több járulékot, mint egy asztalos (akik egyébként szintén jól keresnek általában.:-)
Szóval, ezek miatt nem gondolnám, hogy igazságtalan lenne.
No igen, valószínű, hogy olyan megoldás nincs, ami mindenkinek jó. A jelenlegi rendszer is igazságtalan bizonyos szempontból, ahogy már fentebb írtam.
Az, hogy 65 éves kor felett (előbb nem lehet már nyugdíjba menni) az, aki egyébként jól keresett, több nyugdíjat kap, ha vannak gyerekei, sokat sztem nem változtat a szegény-gazdag arányokon. Viszont az átlagosan keresők (és mégiscsak ők vannak legtöbben) jól járnak, úgy, hogy ez a gyerekeiknek sem jelent plusz megterhelést (akik e logika szerint szintén átlagosan keresnek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!