Hogy, illetve hol kell adót, nyugdíj alapot és társadalom biztosítást fizetni?
Bocsi! Csak, hogy' képben legyek...
Mi van???
Kinek kell azt a 3 dolgot kifizetned? Milyen jogviszonyban dolgozol? Feketézel?
Nem értem az egészet. Ha feketézel, akkor miért akarsz bármit is bárhova kifizetni? Ha meg nem feketézel, akkor azt a munkáltató köteles továbbutalni a NAV-nak. Érdekes lenne, ha Tőled érkezne az utalás. Szerintem kerek szemek merednének rá a NAV-nál.
Tehát először is: Milyen JOGVISZONYBAN dolgozol?
Munkaviszony? Megbízási jogviszony? Vállalkozási jogviszony? Egyszerűsített foglalkoztatás? Nem mindegy!!
A kérdésedből gondolom, hogy valamit vagy nem értesz, vagy nagyon félreértesz a körülötted folyó dolgokból... :)
Választ kértem,nem kérdezősködést.
Nem feketézek,bejelentett munkavállaló vagyok,csak a cégnél ahol dolgozom,nem ottani alkalmazott vagyok,hanem egy külső munkáltató cégtől vagyok ott.
Napi szerződéseim vannak,napi bejelentésben vagyok.
Már bocsánat, de kérdezni kell, mert akkor tudunk válaszolni is. :)
Így már talán összeáll a kép.
Napi bejelentés? Tehát egyszerűsített foglalkoztatás, nem pedig munkaviszony? Nem mindegy!
Ha egyszerűsítettben dolgozol, akkor nem kell nyugdíj alapot, sem "társadalombiztosítást" fizetned. Bár nem tudom, hogy az utóbbi alatt mit értesz, mert TB-t a foglalkoztatóknak kellett annak idején is fizetni, amit ma már szociális hozzájárulási adónak neveznek.
De ha a köznyelvben használatos TB-re gondolsz, aminek a hivatalos neve egészségügyi szolgáltatási járulék, akkor azt kell, ha egyéb jogviszonyod alapján nem számítasz biztosítottnak.
Nyugdíjjárulékot nem kell fizetned, valamint személyi jövedelemadót is csak akkor kell év végén a bevallás benyújtásával egyidejűleg, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmed eléri az éves mentesített keretösszeg határát. Akkor be is kell vallani és fizetned is utána utólag.
Fentiek miatt érdeklődtem a jogviszonyod után, legközelebb tehát ne sértődj meg, ha visszakérdeznek...
Üdv,bocsánat hogy csak most válaszolok.
Szóval igen,egyszerűsített foglalkoztatásban vagyok napi bejelentéssel.
"ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmed eléri az éves mentesített keretösszeg határát"
Honnan tudom hogy eléri vagy nem? Mennyi a határ? Valamint azt sem tudom hogy az én fizetésem amit kézbe kapok az bruttó vagy nettó? A háziorvos akihez édesanyám jár,azt mondta hogy engem a rendszer pirosan jelez tehát nincs befizetve a tb-m,pedig szinte lehetetlen hogy ne legyek bejelentve,egy nagy cégnél dolgozom,ahol ha kiderülne egy ilyen a több milliárdos cég mehetne a kukába.
A mentesített keretösszeg évenként változik és függ attól, hogy szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozol-e.
Megtalálod a nav oldalán, vagy beírod a keresőbe és megtalálod au összeget.
EFOnál nincs bruttó meg nettó, az így kifizetett összegből semmit nem von a munkáltató.
A rendszer meg azért jelez pirosan, mert az EFO nem eredményeztet biztosítási jogviszonyt (nem lesz tbd tőle)
Attól pedig egy több milliárdos cég nem fog a kukába menni, ha bejelentés nélkül foglalkoztat valakit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!