Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Vagyonkimentésnek számít?

Vagyonkimentésnek számít?

Figyelt kérdés
Röviden leírom. Anyukám és én együtt élünk a lakás fele-fele a miénk. Anyukámnak évek óta nincs bejelentett munkahelye, de viszont úgy néz ki, hogy sokáig orvoshoz kell járnia. Amikor legutóbb volt orvosnál tavasszal akkor azt mondták, hogy a tb-je rendezve van, minden rendben, nem értette hogy. De lehet, hogy most jelezne, ezért arra gondolt, hogy a nevemre íratná a lakást, hogy hátha mégis visszafizettetné velünk. Nem tudnánk fizetni. Ez így annak számít? Mert most elméletileg neki nincs adóssága, legalábbis hivatalosan nem tudunk róla.
2015. dec. 14. 17:54
 1/8 anonim ***** válasza:
33%

Úgy gondolom, hogy nem számít annak, amíg hivatalosan nem tudtok róla.

A tb-je azért van rendezve, mert az állam fizeti, de egyszer csak az állam is benyújtja a számlát. Akkor pedig adó módjára behajtható, azaz értesítés nélkül levonható, ha van miből. Ha nincs, akkor végrehajtás, de ez nem jellemző. Van, akinél évekig nem jelez a rendszer, ezért ejtsétek meg mielőbb az átírást.

Viszont ez sem lesz olcsó, tehát ha a havi pár ezer ft gondot jelent, akkor hogy lesz több tízezer(százezer?) az ügyvédre és illetékre, stb?

Ha pedig annyira rászorulók vagytok, a helyi önkormányzattól lehet kérni mentességet, azaz ők fizetik anyud helyett a tb-t.

2015. dec. 14. 18:00
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi a választ. Olyat olvastam, hogy 5 évre visszamenőleg fizettethetik ki. Na ez azért így sok. Azért nem fizette, mert teljesen kiment a fejéből, mert ugye dolgozik, csak nem bejelentve. Amikor volt akkor is azt hitte, hogy szólnak, de nem mindben rendben volt akkor.

Ez is ilyen biztonsági lenne, hogy mi van ha nem, bár van részletfizetés kérelem is ilyen esetben, de ha esetleg mégsem, ne a házra terheljék a részére.

2015. dec. 14. 18:08
 3/8 anonim ***** válasza:
0%
Én csak azt nem értem, hogy ha egyszer tudja, hogy igénybe fogja venni az egészségügyi szolgáltatást, és van keresete, minek a fenének nem akarna fizetni érte?
2015. dec. 14. 18:11
 4/8 A kérdező kommentje:
Mert tavaszi előtt kb. 10 évig nem volt orvosnál. Ha meg odamenne, attól tart, hogy visszamenőleg ki kellene fizetni és nincs rá garancia, hogy részletekben engedik. De ha ezt megcsinálná elmenne és fizetné magától még visszamenőleg is, ha így ítélik meg.
2015. dec. 14. 18:15
 5/8 anonim ***** válasza:
38%

"Mert tavaszi előtt kb. 10 évig nem volt orvosnál."

Ezért van "biztosítás" szó a tb-ben, akkor is fizeted, ha nem mész orvoshoz, de ha valami komolyabb kezelésre van szükséged, akkor nem annyit takar, amennyit befizettél, hála a többi befizetőnek, akik mindig fizetik becsületesen.

2015. dec. 14. 19:23
 6/8 A kérdező kommentje:

Biztos igazad van, nem tudom, nem rólam van szó első sorban, így, hogy miért nem erre nem tudok válaszolni érdemben.

De a kérdés lényege nem ez volt.

2015. dec. 14. 19:31
 7/8 anonim ***** válasza:
69%

Arról, hogy valakinek van lejárt esedékességű tartozása küld értesítést a NAV. Arról nem köteles, ha a tartozást végrehajtásra átadták már.

Fenti mindkét eset után történt ingatlan tulajdonosváltozás esetén szóba jöhet a vagyonkimentés esete.

Ha Anyukád nem megy orvoshoz, attól még könyvelődhet az adófolyószámláján a tartozás úgy, hogy nem tud róla, mivel az egészségpénztár adatot szolgáltat a NAV-nak a potyautasokról.

Én nem ajánlom a dolgot, főleg ha fizetné akár visszamenőleg is a tartozást.

És ahogy valaki már írta, rászorultság esetén a járási hivatalnál kell kérvényezni, hogy vállalják át helyette ennek a járuléknak a fizetését. Az eddig felkönyvelődött tartozásra pedig elengedést kell kérni arra hivatkozva, hogy nincs miből megfizetni.

Aztán várni a jószerencsére...

2015. dec. 16. 16:53
 8/8 A kérdező kommentje:

Már beadtuk, de köszi a válaszokat.

Nem tudom, hogy alapjáraton lenne-e valami, szerintem egy kicsit túlgondolkozza, mert ha jól tudom ha esetleg visszafizettetnék vele még akkor is lehetne részletfizetést kérni, na mindegy.

2015. dec. 17. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!