Ha eladok valamit jófogáson meg stb apróhírdetési oldalon, mondjuk a telefonomat stb, milyen összeghatárig nem kell adózni, vagy hogy működik ez?
Én úgy gondolom, hogy a lényeget megírtam elsőként, és pontosan.
Tehát magánszemélyről beszélünk, aki nem üzletelni akar, hanem megszabadulni a megunt, vagy feleslegessé vált dolgaitól.
Ebben az esetben évi 600 ezer forint BEVÉTELIG nem foglalkozunk vele, valamint évi 200 ezer JÖVEDELEMIG nem kell SZJA-t fizetni utána.
Gyakorlatban ez úgy működik, hogy:
Eladtam egy babakocsit, egy babaülés, egy nyomtatót, két gumikereket, egy franciaágyat, egy utánfutót egy adóéven belül 438 ezer forintért (ez a bevételem). Mivel nem érte el az éves 600 ezret, ezért nem foglalkozom vele.
De ha már nem 438 ezerért adtam el, hanem 1,2 millióért összesen ezeket a dolgokat, akkor jövedelmet kell számolnom belőle, mert az éves BEVÉTELEM meghaladta az évi 600 ezer "mentes" keretet.
Jövedelem = Bevétel - törvény szerint elszámolható költség. Ilyen költség például az eladott ingóság megszerzésére fordított összeg. Ezt a megszerzési összeget valamivel tudnom kell igazolni, amely beazonosítható a dologgal és Veled. Tehát szerződés, számla, stb. Nyugta, ilyesmi nem jó, mivel azon a neved nincs rajta. Tehát Veled nem beazonosítható! Ha nincs ilyen bizonylat, akkor a BEVÉTEL 25 %-a számít jövedelemnek az ingóság értékesítése esetén.
Tegyük fel, hogy a fenti 1,2 millióból az utánfutóért kaptam 800 ezret (extra utánfutó :)), és egyedül az utánfutóról rendelkezem adásvételi szerződéssel, a többi eladott holmi beszerzési értékét nem tudom igazolni. Tehát 400 ezer bevételnek a 25 %-át kell JÖVEDELEMNEK tekintenem. Ez 100 ezer forint.
A 800 ezerért eladott utánfutót annak idején 720 ezerért vettem, és ezt az adásvételi szerződéssel tudom is igazolni. Tehát a kettő különbözete, vagyis 80 ezer forint lesz az ebből származó JÖVEDELMEM. A két jövedelem összesen: 180 ezer forint. Mivel alatta van az évi 200 ezer forintos jövedelem határnak, ezért szintén nem kell vele foglalkoznom. Akkor kellene, ha meghaladnám, vagy például, ha nem lenne meg az adásvételi szerződésem. Mivel ekkor a 800 ezer forintos utánfutó eladási árának 25 %-át kellene jövedelemnek tekintenem. Ez már önmagában is 200 ezer forint lenne, plusz a többi eladott cucc 100 ezer forintos összege. Ha a kettő összeadod már évi 300 ezer forint JÖVEDELEMNÉL tartunk!
Így már érthető?
Figyelj arra, hogy bevételről, vagy jövedelemről beszélünk-e. Nem mindegy! Jövedelem után fizetünk személyi JÖVEDELEMadót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!