Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha nem építettem be a telket...

Ha nem építettem be a telket már 8 éve kell-e adóznom?

Figyelt kérdés

8 éve vettünk egy fél telket.A telek közös tulajdonban van egy másik párral,az ingatlan használati jogviszonyait szabályoztuk vételkor.Tehát az egyik felét mi használjuk,beépítjük,a másikat ők.Mi már felépítettük a házat.

Ha ők el akarják adni,és nem építették be,akkor kell adót fizetniük utána?Mennyit?Vagy mivel már van a telken egy ház,ezért nem kötelező adózni?

2015. jún. 27. 08:10
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem adót kell utána fizetni. Ha vállalod, hogy beépíted, elengedik a vagyonszerzési illetéket,amikor megveszed a telket. Ha ez nem történik meg, akkor kamatos kamattal ki kell fizetni. Elég horror ár az 8 év után.

Érdemes kérvényt írni. Miért nem lett beépítve? Mi nem építettük be,mert a szomszéd nem akarta, hogy ott ház álljon, minden építési engedélyünket megfellebbezett, 4 évig húzódott, aztán inkább eladtuk. De rendesek voltak, mert írtunk egy kérvényt, és a kamatokat elengedték, és még részletfizetést is kaptunk.

Viszont ha mondjuk azért nem építik be, mert közben kiderült, hogy mégsem akarnak együtt családot alapítani, az gáz, arra nem fogják elengedni.

2015. jún. 28. 00:05
 2/3 A kérdező kommentje:
Külföldre mentek a társtulajdonosok és nem akarnak hazajönni.Mi meg akartuk venni az ő részüket is,meg is egyeztünk,de inkább meghirdetnék,hogy még többet kapjanak érte.Csak azt nem tudom,hogy ha már van ház a telken(a miénk),akkor nem mentesülnek-e az illeték alól.(használati szerződésünk van)
2015. jún. 28. 14:37
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha kettéosztottátok a telket, akkor szerintem már hivatalosan 2 teleknek számít. De a legjobb, ha felhívod a NAV-ot, és megkérdezed.

Mi is azt hittük, hogy el van felejtve, de sajnos nem, majd pár év múlva küldik a csekket, amikor már még magasabb lesz a fizetnivaló a kamatok miatt, szóval jobban jársz, ha te kérdezel rá.

2015. jún. 28. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!