Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért nem bünteti magát az APEH?

Miért nem bünteti magát az APEH?

Figyelt kérdés
A fenti kérdést azért tettem fel, hátha, esetleg olvassa illetékes is. Ugyanis ha én fél-egy napot kések a befizetéssel nem kevés összeggel büntetnek, ugyanakkor az APEH elvileg bármennyit késhet minden retorzió nélkül. A visszatérítést még mindig nem kaptam meg, de levél sem jött, hogy valami hiba lenne a bevallásban. Miért hirdetik fennhangon, hogy 30 napon belül visszatérítik, ha nem igaz? Sajnos sokunknak még egy-két nap is számít, nem hosszabb idő.

2015. máj. 21. 11:13
 1/10 anonim ***** válasza:
Már nem Apeh. Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Őt az Állami Számvevőszék ellenőrzi.
2015. máj. 21. 11:34
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy azt is hirdetik, hogy ha mégsem, akkor késedelmi kamatot kapsz.

Egyébként akinél késnek, ott általában jönni fog a levél, hogy mi a gond a bevallásoddal...

2015. máj. 21. 11:41
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, természetesen tudom, hogy NAV, de a napi szóhasználatban még APEH, ezért írtam így, a második kommentre a válaszom, hogy még levél sem érkezett, sőt érdeklődtem személyesen, de ott sem adtak tájékoztatást, azért ez szerintem nagyon nem fair az ügyféllel szemben, hogy a saját ügyéről szóban nem kaphat felvilágosítást.
2015. máj. 21. 14:13
 4/10 anonim ***** válasza:
de, teljesen fair, ennyi erővel én is érdeklődhetnék bárki nevében, akinek tudom a megfelelő adatait...
2015. máj. 21. 14:30
 5/10 anonim ***** válasza:

Fura, hogy ha személyesen érdeklődtél, akkor nem kaptál rá választ. Hiszen látják, mikor kerül utalásra, ha meg nem, akkor miért nem.

30 napon belül késedelmi kamat nélkül fizetik ki. Ha késnek, akkor kapsz rá késedelmi kamatot is.

Ha Te késel "fél napot", akkor arra a fél napra járó késedelmi kamatot követelik Tőled, nem mást. Büntetés azért még nem jár, már bocsi...

2015. máj. 21. 16:49
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kommenteket, az első kommentre reagálva, személyesen érdeklődtem, így tudták ellenőrizni az adataimat, plusz vittem magammal a személyesen beadott nyomtatványt, amin az átvétel időpontja természetesen rajta van.

A második hozzászólással kapcsolatban, sajnos nem késedelmi kamatot kérnek, hanem szigorúan - szerintem - büntetnek, ha pl.: aláírás hiányzik akkor 20.000,-Ft, ha nem fizette be valaki a nekik járó összeget akár 200.000,-Ft is lehet a bünti. Ezeket személyesen is halottam, akkor, amikor én is ott voltam az ügyfélszolgálaton, amin fel is háborogtak az érintettek.

2015. máj. 22. 07:20
 7/10 A kérdező kommentje:
Az előző hsz-ben tévesen írtam, hogy "háborogtak az érintettek", helyesen, háborodtak az érintettek. Még annyit tennék hozzá, hogy itt a neten is olvastam egy cikkben az NAV részéről válaszolót, aki a fentiekben említett "büntit" is elmondja.
2015. máj. 22. 07:23
 8/10 anonim ***** válasza:

Szerinted büntetnek, szerintem meg nem...:)

Azért, hogy nem határidőben fizetted be az adótartozásod, még nem büntetnek (ez abszurd), hanem késedelmi pótlékot számolnak fel. Mindegy, hogy mit "hallottál".

2015. máj. 23. 06:15
 9/10 A kérdező kommentje:
Szerintem azért nem nevezhető késedelmi pótléknak a 200.000,-Ft időben be nem történt befizetés esetén, illetve 20.000,-Ft, ha hibás a bevallásod. Nem számszakilag, hanem pl.: ha nem írtad alá. Egyébként a fentiek egy interjúban hangzottak el, ha jól emlékszem az adozona.hu portálon.
2015. máj. 24. 13:06
 10/10 anonim ***** válasza:

Én is olvastam sok baromságot az újságban, és hallottam sok hülyeséget a TV-ben.

Én könnyű helyzetben vagyok, mert ismerem az adótörvények nagy részét (alkalmazom is), ezért nem tudják velem ezeket megetetni.

Ha nem írod alá a bevallásod és úgy adod be, az olyan, mintha be sem adtad volna. Tehát mulasztási bírság szabható ki rá, amely -tól -ig terjedő mértékű lehet, attól függően, hogy hányszor sikerült ezt eljátszanod.

De azért, mert nem fizetted be határidőben 2 dolog lehetséges.

1./ Késői befizetésed után késedelmi kamatot számolnak fel, ami a jegybanki alapkamat kétszerese. Jelenleg röhejesen alacsony összeg egy napra vetítve.

2./ Ha nem fizeted be hosszabb távon, többszöri felszólítás ellenére sem, egy idő után végrehajtás alá vonják, ami már drágább hadművelet, és akár megtöbbszörözheti a tartozásod összegét.

Sajnálom, de ez van...

2015. máj. 25. 06:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!