A Vaterásokat még mindig bünteti ill. ellenőrzi az Apeh? Ha igen akkor van valami kiskapu esetleg?
Nem attól lesz üzletszerű, hogy átlépi a 600 ezres határt.
Ha ezért veszel valamit, hogy aztán haszonszerzés céljából tovább értékesíts, akkor üzletszerű és az első forinttól adóköteles.
Tehát ha tele van a profilod pl. Kínából rendelt cuccokkal, akkor hiába csak 20 ezer forint forgalmad volt, kaphatsz egy ellenőrzést.
De ha a saját használt dolgaidat adod el és 600eFt alatt vagy, akkor nincs mitől tartanod.
Kérdező: linkeld már be ezt az ötletet vagy törvényjavaslatot, mert ilyenről én még csak nem is hallottam (pedig ez a szakmám: adószakértő vagyok).
Azt kellene már lassan mindenkinek megértenie, hogy nyereségszerzés céljából történő értékesítés (megveszem X-ért, eladom x+1-ért) esetén NINCS semmifeél adómentes határ. Az első forinttól adóköteles, mitöbb vállalkozói engedély birtokában végezhető.
A kiskapu az az, hogy ha már kereskedsz, akkor leglálisan teszed és a költségeidet optimalizálod vagy nekde megfelelő adózási formát választasz.
Látatlanban senki nem tud neked segíteni ebben...
Kedves Adószakértő!
Egy szakmai vitára invitálnám. A vita tárgyát még senki nem jelentette ki egyértelműen, ezért lennék a véleményére kiváncsi.
SZJA törvény 58. §. (8) bekezdésében ír arról, hogy az ingóságértékesítés mikor nem KÜLÖN ADÓZÓ JÖVEDELEM, hanem ÖNÁLLÓ TEVÉKENYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM.
A (9) bekezdésben viszont azt írja, hogy az (1)-(8) bekezdésben foglalt rendelkezésektől függetlenül nem kell jövedelmet megállapítani (kivéve, ha egyéni vállalkozóként végzik), ha az évi 600 ezres bevételi határt nem haladja meg az értékesítés.
Nekem ez egyértelmű, vagyis: Ha üzletszerű (önálló tevékenységből származó jövedelem), ha nem (külön adózó jövedelem), de magánszemélyként végzem, akkor évi 600 ezer bevételig nem kell adót fizetnem, és vallanom sem.
Valamint ide tudom még csatolni a 11. §. (3) bekezdés b) pontját is.
Kiváncsi vagyok a véleményére...
Kedves előttem válaszoló!
Szerintem az érvelésben annyi hiba van, hogy más jogszabály kötelezően előír társasági vagy vállalkozási formát a kiskereskedelmi jellegű tevékenységekre, így olyan eset nem áll fenn, hogy pl. adószámos magánszemélyként kereskedek- és itt a tevékenység jellege határozza meg azt, hogy ilyen jellegű „működési engedélyt” a szakhatóság egyszerűen nem ad ki.
Szóval marad az, hogy (nagyon egyszerűen) aki nem a háztartásának használt holmijait adja tovább a jogszabályban meghatározott adómentes értékhatárig, annak bizony fel kellene már nőnie ahhoz, hogy a keletkezett nyereségből az állam számára is be kell fizetnie. Azt kell mérlegelni, hogy még így is megéri-e belevágni vagy már nem annyira.
Személy szerint egyébként maximálisan egyetértek a szigorú fellépéssel, hiszen én is fizetem a járulékokat és egy munkavállaló sem trükközik/trükközhet azzal, hogy akkor ő most inkább nem fizetne.
(vállalkozóként, ilyen jellemzően kis árbevétellel, kevés ráfordítással működő tevékenységek esetén, mint a Kínából megrendelt holmi vaterás eladása még alacsonyabbak is összességben a közterhek, mint ha emberünket munkaszerződés keretében foglalkoztatnák valahol).
…de ez csak a magánvéleményem.
Nekem ehez a magánvéleményhez lenne hozzáfűzni valóm , ugyanis az adótörvényt még át kell betűről betűre olvasnom hogy legyen hozzá véleményem és értsem is.
Az rendben lenne hogy mindenki ugyan úgy fizessen adót , járulékot , stb HA tényleg MINDENKI ugyan úgy fizetne ! értem ez alatt a multikat és az egyéb embereket akik "közel" vannak a tűzhöz , ameddig a nagyoknak lehet csalnia , addig igenis aki tud csalni az csaljon , vagy kerülje meg a dolgokat . Ha az lesz , hogy a nagy multik is rendesen fizetik a saját terheiket ill. nincs barátságon , ismertségen alapuló adó elkerülés , akkor azt mondom hogy akkor tényleg mindenki legyen törvénytisztelő és valószínűleg ha kisebb lenne a korrupció akkor kisebb adók és egyéb kötelezettségek lennének mert eszméletlen sok pénz befolyna így , valamint nem sikkasztanák el azt , de hát ez az utópia sajnos kétlem hogy eljöjjön valaha is.
Kedves 7-es Válaszoló!
Köszönöm. Akkor valószínűleg ez a képkocka hiányzott az egészhez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!