Most mit tegyek? (SZJA)
Rokkantsági ellátást kapok, mellette volt két alkalmi melóm, de mindkettőről hiányosak és pontatlanok a papírok.
Az egyik egy mini munka, ezerpárszáz forintos kereset. Adóigazolást kaptam a bruttómról, és azt írják, hogy befizették utánam az adót, de nem írták oda a befizetett összeget.
A másik ennél cifrább. 8 nap alkalmi munka volt. Azt hittem, az adómentes. (közteherjegyet fizet a munkáltató, és slussz) Na de közben utánaolvastam, hogy van napi maximum, ami a minimálbér. Azt meg túlléptem. Jó, papíron ki tudnám számolni, hogy mennyivel. De a könyvelő (a cégé) nem adott az összes napról igazolást. 2 napot írt a papírra, és 2000 Ft közteherjegy befizetését. A cég alkalmazottja (nem a könyvelője) szerint a napi közteherjegy 500 Ft, azaz, akkor hogy jön ki a 2000?
Most akkor mit írja a bevallásra?
Tudja-e a NAV, hogy a közteherjegy ki után lett befizetve? Vagy csak összességében látja? És akkor nyugodtan beírhatom azt az összeget, amiről papírt kaptam, mert nem az én adóazonosítómhoz van hozzárendelve az a 2000 Ft, így nem fogja őket izgatni, hogy mennyit melóztam?
Milyen jogviszonyban végezted a "mini munkát"?
Ha alkalmi volt, akkor nem kellett adót vonni belőle.
A 2. munkánál:
Alkalmi munkánál a közteher (ami már régóta nem közteherjegy) 1000 Ft. Az idénymunka közterhe 500 Ft.
Igen, a NAV tudja hogy ki után mennyi lett befizetve és azt is, hogy kinek melyik hónapban mennyit fizettek be.
Az viszont nagyon érdekes, hogy nem a te adóazonosítód van feltüntetve, ha a többi adatod helyes.
Az első kérdésre közben megkaptam a választ, mert az előbb nem néztem meg rendesen a dokumentumot! Ott van a befizetett adó összege.
Viszont a második esetén nem írtam olyant, hogy más adószámát tüntették fel! Csak azt kérdeztem, hogy tudja-e a NAV, hogy ki után lett befizetve az a közteherjegy? Mert ha tényleg 2 napot igazoltak a 8 helyett a papíron a teljes két és fél hét időintervallum fel volt tüntetve, de csak két napi munkával és munkabérrel.
Mert így nem tudom mit írja be. A napi maximum miatti agymenés miatt nem úszhatom meg a bevallását ennek a pénznek, holott csak 2-300 forintnyi adóról van szó.
Ha mindkét munkád alkalmi munka volt, akkor a mini munkádból nem vontak adóelőleget.
A másodikra:
Nincs közteherjegy. Már évek óta megszűnt.
"De a könyvelő (a cégé) nem adott az összes napról igazolást. 2 napot írt a papírra, és 2000 Ft közteherjegy befizetését."
"És akkor nyugodtan beírhatom azt az összeget, amiről papírt kaptam, mert nem az én adóazonosítómhoz van hozzárendelve az a 2000 Ft+
Akkor valójában mi is van a papírra írva és kinek az adóazonosítójáról beszélsz?
Az adószám pedig nem a tiéd, hanem azé aki fizetett neked.
"Mert ha tényleg 2 napot igazoltak a 8 helyett a papíron a teljes két és fél hét időintervallum fel volt tüntetve, de csak két napi munkával és munkabérrel. "
Ennek meg fuss neki mégegyszer, mert össze-vissza írsz:
2 napot igazoltak, de fel volt tüntetve a két és fél hét intervallum.
Ha ennyire nem tudod értelmezni, hogy mi van az adóigazolásaidon, vidd el egy könyvelőhöz és csináltasd meg az adóbevallásod.
A közteherjegy miatt te miért aggódsz?
Nem a te dolgod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!