Most mit tegyek? (SZJA)

Figyelt kérdés

Rokkantsági ellátást kapok, mellette volt két alkalmi melóm, de mindkettőről hiányosak és pontatlanok a papírok.

Az egyik egy mini munka, ezerpárszáz forintos kereset. Adóigazolást kaptam a bruttómról, és azt írják, hogy befizették utánam az adót, de nem írták oda a befizetett összeget.

A másik ennél cifrább. 8 nap alkalmi munka volt. Azt hittem, az adómentes. (közteherjegyet fizet a munkáltató, és slussz) Na de közben utánaolvastam, hogy van napi maximum, ami a minimálbér. Azt meg túlléptem. Jó, papíron ki tudnám számolni, hogy mennyivel. De a könyvelő (a cégé) nem adott az összes napról igazolást. 2 napot írt a papírra, és 2000 Ft közteherjegy befizetését. A cég alkalmazottja (nem a könyvelője) szerint a napi közteherjegy 500 Ft, azaz, akkor hogy jön ki a 2000?

Most akkor mit írja a bevallásra?

Tudja-e a NAV, hogy a közteherjegy ki után lett befizetve? Vagy csak összességében látja? És akkor nyugodtan beírhatom azt az összeget, amiről papírt kaptam, mert nem az én adóazonosítómhoz van hozzárendelve az a 2000 Ft, így nem fogja őket izgatni, hogy mennyit melóztam?

2015. máj. 1. 11:58
 1/8 anonim ***** válasza:

Milyen jogviszonyban végezted a "mini munkát"?

Ha alkalmi volt, akkor nem kellett adót vonni belőle.

A 2. munkánál:

Alkalmi munkánál a közteher (ami már régóta nem közteherjegy) 1000 Ft. Az idénymunka közterhe 500 Ft.

Igen, a NAV tudja hogy ki után mennyi lett befizetve és azt is, hogy kinek melyik hónapban mennyit fizettek be.

Az viszont nagyon érdekes, hogy nem a te adóazonosítód van feltüntetve, ha a többi adatod helyes.

2015. máj. 1. 13:21
 2/8 A kérdező kommentje:

Az első kérdésre közben megkaptam a választ, mert az előbb nem néztem meg rendesen a dokumentumot! Ott van a befizetett adó összege.

Viszont a második esetén nem írtam olyant, hogy más adószámát tüntették fel! Csak azt kérdeztem, hogy tudja-e a NAV, hogy ki után lett befizetve az a közteherjegy? Mert ha tényleg 2 napot igazoltak a 8 helyett a papíron a teljes két és fél hét időintervallum fel volt tüntetve, de csak két napi munkával és munkabérrel.

Mert így nem tudom mit írja be. A napi maximum miatti agymenés miatt nem úszhatom meg a bevallását ennek a pénznek, holott csak 2-300 forintnyi adóról van szó.

2015. máj. 1. 15:38
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha mindkét munkád alkalmi munka volt, akkor a mini munkádból nem vontak adóelőleget.

A másodikra:

Nincs közteherjegy. Már évek óta megszűnt.

"De a könyvelő (a cégé) nem adott az összes napról igazolást. 2 napot írt a papírra, és 2000 Ft közteherjegy befizetését."

"És akkor nyugodtan beírhatom azt az összeget, amiről papírt kaptam, mert nem az én adóazonosítómhoz van hozzárendelve az a 2000 Ft+

Akkor valójában mi is van a papírra írva és kinek az adóazonosítójáról beszélsz?

Az adószám pedig nem a tiéd, hanem azé aki fizetett neked.

"Mert ha tényleg 2 napot igazoltak a 8 helyett a papíron a teljes két és fél hét időintervallum fel volt tüntetve, de csak két napi munkával és munkabérrel. "

Ennek meg fuss neki mégegyszer, mert össze-vissza írsz:

2 napot igazoltak, de fel volt tüntetve a két és fél hét intervallum.

Ha ennyire nem tudod értelmezni, hogy mi van az adóigazolásaidon, vidd el egy könyvelőhöz és csináltasd meg az adóbevallásod.

2015. máj. 1. 19:16
 4/8 anonim ***** válasza:

A közteherjegy miatt te miért aggódsz?

Nem a te dolgod!

2015. máj. 2. 13:44
 5/8 A kérdező kommentje:
A közteherjegy csak annyiban érdekel, hogy a nekem küldött kimutatás és a befizetett közteher szinkronban van-e egymással? Ugyanis a ténylegesen ledolgozott napok, és az igazolt napok száma nincs szinkronban, és emiatt izgulok egy kicsikét. Ugyanis a napi maximum túllépése miatt a bevalláson szerepeltetni kellene a kifizetéseket!
2015. máj. 2. 22:58
 6/8 A kérdező kommentje:
És ha a NAV mást lát, mint amit bevallok, akkor én szívhatom meg.
2015. máj. 2. 22:59
 7/8 anonim ***** válasza:
Reménytelen vagy!
2015. máj. 3. 07:38
 8/8 A kérdező kommentje:
Lényeg az, hogy valamit be kell vallani, mert túlléptem a napi maximumot az alkalmi munkákkal. De nem tudom, hogy akkor a ténylegesen ledolgozott, vagy csak a könyvelő által eddig igazolt napokat valljam be?
2015. máj. 3. 15:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!