Információra lenne szükségem: a férjemnek 21 nap szabadsága maradt a tavalyi évből. De a munkáltató nem tudja kiadni mondván, hogy nem tudja nélkülözni az embereit, viszont kisem fizette a szabadságát! Meddig húzhatja a kifizetést vagy a kiadást?
Hát nagyon kíváncsi leszek!! Eddig már sokféle időpontot hallottam ezért is tettem fel itt is a kérdést!
Köszönöm szépen a választ!
Akkor én mondok egy másikat:
A szabadságot az esedékessége évében KÖTELEZŐ kiadni! Nincs átvitel következő évre, csak és kizárólag abban az esetben, ha:
- a munkaviszony október 01-jén vagy azt követően kezdődött, ebben az esetben március 31-ig kell kiadni.
- kollektív szerződésben ebben állapodtak meg (akkor is csak a szabadság egynegyedét), ebben az esetben is március 31-ig ki kell adni,
- ha a munkáltató és munkavállaló írásban megállapodott, akkor a szabadság egyharmadát a következő év végéig ki kell adni,
- abban az esetben, ha előző évben kezdődött a szabadság, nincs megszakítás benne, akkor 5 munkanapot átnyúlhat a következő évre a kiadása.
Szabadságot pénzben megváltani kizárólag akkor lehet (hivatalosan), ha a munkaviszony megszűnik. Egyéb esetben TILOS!
Ha a munkáltató nem adja ki, és megunod, akkor a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség hatásköre ezt vizsgálni, kötelezni rá a munkáltatót és - persze - büntetni is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!