Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egy bt munkát ajánlott....

Egy bt munkát ajánlott. Alkalmi munkáról lenne szó, és számlát adnék a végzett tevékenységről a bt nevében. Hogyan adózok? A válaszokat előre köszönöm.

Figyelt kérdés
Milyen munkaviszonyban alkalmazhatnak, ha már van egy 8 órás munkahelyem? Van bejelentési kötelességem a munkahelyem (közmunka) felé? Hogyan adózok?

2014. szept. 1. 17:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

"Egy bt munkát ajánlott. Alkalmi munkáról lenne szó, és számlát adnék a végzett tevékenységről a bt nevében. Hogyan adózok?"

A BT nevében nem tudsz számlát adni, hiszen semmi közöd jogilag hozzájuk. Te maximum "alvállalkozó" lehetsz náluk, az alkalmazottjuk (munkaviszony), egyszerűsített foglalkoztatottjuk (EFO-s jogviszony), megbízottjuk (megbízási jogviszony).

Alvállalkozáshoz kell, hogy vagy a tevékenységre szakosodott céged legyen, vagy Te kell, hogy számlaképes legyél valamilyen módon (pld. megbízási jogviszony)

Azt sem tudjuk, hogy milyen munkáról van szó. Szellemi vagy fizikai?

Én kapásból azt érzékeltem az egészből, hogy "számlagyárosnak" kellesz a szürkegazdaságba nekik.

Pláne, ha valamilyen részesedésről beszélünk.

Valami itt tuti, hogy nem tiszta...

2014. szept. 2. 09:40
 12/21 anonim ***** válasza:

És akkor miért is esel nekünk, ha mondjuk, hogy ez így nem frankó? Gondolom, pont azért kérdeztél, mert te sem érted! És mi is írjuk, hogy nem értjük, kérdezz rá még egyszer.

Erre nekünk esel. Ebben mi a logika??

2014. szept. 2. 13:09
 13/21 Enikő64 ***** válasza:

Kedves kérdező !

Alkalmi munkavállalónak bejelent a BT.14T1042E nyomtatványon ,-nem alkalmazottként!Ebben a formában maximum 15 napot dolgozhatsz egy hónapban-nem kell adót fizetned.

2014. szept. 2. 17:11
 14/21 Enikő64 ***** válasza:
A kérdésed második felére a válasz: nem kell ezt a munkáltatód felé jelenteni.
2014. szept. 2. 17:12
 15/21 A kérdező kommentje:

11-es: Én is ezt érzem, ezért tettem fel a kérdést. Amúgy szellemi munka.

12-es: Akkor sem én vagyok a hülye!

13-mas: Ezt nem lehet ténylegesen alkalmi munkaként végezni, ez elég nyilvánvaló, szóval ezt az APEH tuti nem nyelné be.

14-es: Ez jó, de eldöntöttem, hogy nem fogom mellékállásban csinálni, mert nem bírnám, főleg ha sok a munka.

Úgy döntöttem, hogy ragaszkodni fogok ahhoz, hogy vagy megbízási szerződéssel, de inkább bejelentve, rendes munkaviszonyban dolgozzak náluk, esetleg kültag leszek. Majd még megkérdezek egy könyvelőt, hogy pontosan milyen lehetőségeim vannak.

2014. szept. 2. 17:54
 16/21 anonim ***** válasza:

12-es: Akkor sem én vagyok a hülye!

Senki sem mondta egy szóval sem, hogy hülye vagy, ezt mégis honnan vetted!?!?

Azt mondtam, hogy lehet, hogy félreértettél valamit! Szerinted csak a hülye emberek érthetnek félre dolgokat? Éppenséggel ezzel a kirohanásoddal demonstrálod épp, hogy valami nem százas veled, eddig fel sem merült bennem ilyesmi...

2014. szept. 2. 18:08
 17/21 A kérdező kommentje:
"valami nem százas veled" Mondom én, hogy hülyének nézel, ráadásul azt mondtad, hogy zagyvaságokat írok. Minek nézel, fogyatékosnak?
2014. szept. 2. 18:13
 18/21 A kérdező kommentje:
"valóban teljesen zagyvaság, amit mondasz" Ezzel támadtál, te nagyon okos.
2014. szept. 2. 18:14
 19/21 anonim ***** válasza:

Így, hogy már kiderült szellemi munkáról lenne szó a felállás a következő:

Alkalmazhatnak munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatásban.

"Alkalmi munkáról lenne szó, és számlát adnék a végzett tevékenységről a bt nevében."

Ezt most érthetem úgy is, hogy az lenne a feladatod, hogy a BT által elvégzett munkákat kiszámlázd a megrendelők felé, de érthetem úgy is, hogy Neked kéne számlát adnod arról, ami szellemi munkát elvégeztél a BT-nek.

Nem tudom, hogy mi is akkor a tényállás.

Viszont: A Munka törvénykönyve előírja, hogy ha újabb jogviszonyt (nem csak munkaviszony!) létesítesz valahol, akkor arról köteles vagy tájékoztatni a munkáltatóidat.

Az egyiket arról, hogy éppen létesítettél egyet, a másikat pedig arról, hogy már áll fenn jogviszonyod.

A "többi" jogviszonyt nem tilthatja meg a munkáltató (egyik sem), csak abban az esetben, ha az ott végzendő munkád rovására megy (elalszol munka közben a fáradtságtól, elkésel, stb.), vagy ha konkurens cégnél helyezkedsz el. De bejelentési KÖTELEZETTSÉGED bizony van!

Meg lehet tenni, hogy nem közlöd velük, de ha valakinek szúrod a szemét, és ki akar Veled cseszni, akkor ezzel simán megteheti, ha a tudomására jut, mivel "kötelezettségszegést" követsz el vele, az pedig adott esetben felmondási alap is lehet...

Azt viszont nem tudom, hogy a közmunka a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozik-e. Erősen kétlem, de biztos nem vagyok benne.

Az adózás, járulékozás attól függ, hogy milyen jogviszonyban végeznéd náluk a munkát. Ahány jogviszony annyi féle varia...

2014. szept. 3. 08:55
 20/21 anonim ***** válasza:

"valóban teljesen zagyvaság, amit mondasz"

Ezt speciel nem én írtam.

És csak azóta nézlek hülyének, amióta itt kötekedsz, előtte nem. :)

2014. szept. 3. 11:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!