Ha ku*va vagyok akkor is kell adóznom?
Érdemes adóznod mert könnyen feltűnhet hogy nincs egyéb munkád és mégis megélsz, és akkor a tetves apeh rád száll. Plusz ha nem adózol és valami kedves kuncsafttól elkapsz valamit akkor nem biztos hogy ingyenes lesz az orvoshoz a látogatásod mert nincs TB-d.
Szóval a lényeg az hogy jó esély van arra hogy megúszod hogy nem adózol, de ha mégis ráb*szol akkor nagyon csúnyán megütöd magad.
A kérdést kétféle kell osztani.
1. Az vagy, ami vagy. Milyen gazdasági tevékenység ez?
2. Van jövedelmed, ami utan nem fizetsz adót, ami illegalis.
Megoldas:
Legyél egyéni vállalkozó, jelentkezz be kisadozonak.
Tevékenységként tüntess fel szolgáltatást, ami tetszik.
Személyi edző pl.
Fizesd be a minimum adót, írj számlát es akkor teljesen legális vagy, TB-vel, szolgálati idővel, stb.
Szerintem sok itt a helytelen infó, az enyém sem biztos, hogy teljesen helyes, de azért pár gondolattal kiegészíteném a többieket.
Mindenképp kellene adóznod, ha legálisan szeretnéd végezni a munkát, persze a többség nem így csinálja, és szerintem a kuncsaftok meg is lepődnének, amikor nyugtát adsz.
Az adózás abból a szempontból IS fontos, hogy ha épp egy adóellenőr tesz próbára, vagy vagyonosodási vizsgálat alatt vagy, mert egy haragosod (pl. konkurencia), vagy valaki jelentett, akkor védve vagy.
Az viszont, hogy miképpen kell adóznod, sok dolgon múlhat, egy jó könyvelési tanácsadó tudna talán abban segíteni, hogy kiválaszd a számodra legmegfelelőbb vállalkozási formát, hogy azért minél kevesebbet kelljen adóznod ahhoz, hogy legális legyen.
Kérdés pl.
- hogyan űzöd az ipart? Alkalmi szinten, vagy folyamatosan, "főállásban"?
Nagyon nem tüntethetsz mást fel a vállalkozóidban, mint a tevékenységed (előző személyi edző példája, de azért elnagyoltan talán lehet, de benne kell lennie az igazságnak is, ha szalonképesen is.)
Munkanélkülit, aktívkorúak keresetpótló támogatását, stb. nem vehetsz fel közben.
A TB-t egyébként magad is fizetheted, olyan havi 7000 Ft kb. ennek jogfolytonossága kötelező is:
Vagy te, vagy a munkáltató, vagy az álláskeresési járadékban, vagy a keresetpótló támogatásban, vagy úgy, hogy hogy az önkormányzat szociális osztályán kérik a fizetés alól való felmentést (alacsony jövedelem, vagy jövedelem hiány miatt) szóval kötelező. Kivétel a nyugdíjas, és a rokkantak, meg ehhez hasonlóak.
Ami a TB-s hozzászólót illeti még, annyi igazsága van, hogy ha semmilyen jogcím alatt nem jár, és valami gubanc van, baleset, vagy bármi, akkor azt magadnak kell majd kifizetni, ettől persze majd egy távoli nap szépen beállít a NAV (volt APEH) hogy hé, pajtikám, egy halom elmaradásod van, fizessed csak ki, és itt van egy halom késedelmi bünti is! És miután kifizetted, azután sem kérheted vissza az esetleges TB-szolgáltatás után befizetett pénzt, ami azért szerintem szemétség.
Na de elvesztem a részletekben. :)
Köszönöm a válaszokat!
Biztosan nem fogok adózni. Általában én megyek az ügyfelekhez, megcsinálom amit kérnek, ők fizetnek, ennyi az egész. Nem látom reálisnak az adózást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!