Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Szálankénti cigaretta árusítás...

Szálankénti cigaretta árusítás. Adócsalás? Jövedéki bűncselekmény? Stb?

Figyelt kérdés

Munkahelyemen a portásbácsi "szabadidejében" kézi cigaretta töltőgéppel cigarettát tölt. (eredetileg saját célra)

Később az udvarban dolgozók, egyre gyakrabban kéregettek tőle cigarettát. Egy-egy szálakat adott ingyen, de később megelégelte és közölte a "jómunkásokkal" :40Ft ért ad.

Azóta rendszeresen járnak hozzá az épületből mindenféle dolgozók, akik éppen cigaretta híján vannak 1-2 szál cigarettákért, és fizetnek is érte.

Pillanatnyilag azt saccolom olyan 50-100 szál cigarettát ad el egy műszakban.

Az igazi kérdésem az hogy mi történne ha lecsapna rá a törvény.

1. jövedéki adót csalt? akkor amúgy mennyit? hogy lehet azt kiszámolni? Az alapanyagokat magyar zárjeggyel vásárolta nemzeti dohányboltban.

2. milyen büntetést szabnának ki rá?

3. törvénysértés/szabálysértés, Pénzbírság/Elzárás

4. enyhítő körülmény az hogy a folyamat során többnyire nem ő erőltette az emberekre a vásárlást hanem azok mentek hozzá "figyu egy 100asért tudnál adni 3 szál cigit" és adott, később viszont ő határozta meg a 40ft/db árat

Bónusz kérdés:

Ha leszólít az utcán egy ember "há figyejjé má tesókám, adjál mán egy szál cigit , kifizetem neked tesvérem", és én pénzért adok, akkor én mit követtem el?

(nem erkölcsileg ugye hanem jogilag :) )

2014. ápr. 10. 12:14
 1/4 anonim ***** válasza:
Kb 15 forint haszna lehet egy szál cigin, ne sajnáld tőle.
2014. ápr. 10. 13:01
 2/4 SzarvasLászló ***** válasza:

A törvény nem endedélyezi a szálankénti árusítást, tehát még legálisan sem lehet.

Te meg kezdj el kávét készíteni.

Mit ártott neked szegény leleményes portás?

2014. ápr. 10. 13:19
 3/4 A kérdező kommentje:

Félre vagyok értve azt hiszem :)

Nem ártott nekem a portásbácsi. Nem sajnálok tőle semmit sem. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy egy ilyet mennyire vesznek komolyan rendörség/bíróság/NAV, meg egyebek. (illetve hányféle szabályt sért egyszerre)

2014. ápr. 10. 14:25
 4/4 SzarvasLászló ***** válasza:
Sok szabályt és törvényt sért, de gondolom, hogy nem a NAV-nál portáskodik ,)
2014. ápr. 10. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!