Vámon fennakadt a Kínából rendelt áru, bűnügyi nyomozás indult ismeretlen tettes ellen hamis termékmegjelölés ügyben. Mire számítsak? Terhelhet ezért felelősség importőrként? Milyen büntetésre lehet számítani? Mennyire komoly ügyek ezek?
Nemrég vásároltam a neten Kínából jóhiszeműen 40db "terméket". Speciális felhasználású elektronikai kütyüről van szó, amit saját vállalkozásomba bevéve szerettem volna hasznosítani. Fennakadt a vámon, hogy feltehetően szerzői jogot sért, tehát hamis. Gyorsított eljáráshoz hozzájárultam azaz azonnali megsemmisítés, ebben az esetben nem vizsgálják be hogy eredeti e. Ennek ellenére kaptam a múlt héten tanúként egy beidézést, hogy "áru hamis megjelölése bűncselekmény" után nyomoznak ismeretlen tettes ellen (az összérték akár bőven meghaladhatja a bűncselekmény határát, néhány100eFT). A vásárláskor arról nem is volt szó hogy egyáltalán márkajelzés van feltüntetve a terméken. Az oldal ahol vásároltam, már megszűnt...
Én mint aki a vámeljárást intézte, aláírtam a szükséges papírokat, ha jól tudom így importőrnek számítok az ügyben.
Kétségbe vagyok esve, kérem aki járt hasonló cipőben, vagy van informáiója, írja meg! A kihallgatás még nem történt meg.
nem ellened folyik a per,hanem a kínai gyártó/eladó ellen.
Ellened akkor folyna,ha tudatosan rendeltél volna meg egy hamisítványt. Te most csak tanu vagy. (mondjuk 40 darabnálmár mondhatják,hogy kereskedelmi mennyiség,és tudnod kellett volna az árból,hogy hamis...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!