Autó vétel/eladás után van teendőm?
Lehetséges, de ha igen, akkor is majd csak 2015. évben, mivel 2014-ben értékesítette.
Ha a gépjármű eladásából 600 ezer forinton felüli összeg származott (nem nyereség, haszon, hanem bevétel!), akkor előfordulhat.
Azt kéne tudnom, hogy tavaly mennyiért vette, és idén mennyiért adta el.
A válaszom így is fenntartom.
Az "időközben költöttem rá" dolgot tényleg nem lehet felhasználni ilyen esetben. Az a bukta...
OKÉ, leesett! :)
Bocsi, de annyi minden van a fejemben... kérdés hegyek...:)
Akkor kezdjük.
Amit írtam, az bevételre vonatkozik. Tehát ha az ingóságértékesítésből nem származik évi 600 ezer forint bevétel, akkor nem kell vele foglalkozni. Ez nem egy tételt jelent, hanem akár több ingóság együttes értékét.
Mivel ebben az esetben a bevétel 1.500.000 forint volt, és ez a 600 ezret meghaladta, ezért jövedelmet kell számolni belőle. A jövedelem egyenlő a bevétel csökkentve az ingóság megszerzésére fordított összeggel. Csökkenteni csak akkor lehet, ha a ráfordítást bizonylattal igazolni tudják. Számla, szerződés, stb. Cetli, nyugta nem számít bizonylatnak!
Ha a kiszámított jövedelem eléri, vagy meghaladja a 200 ezer forintot, akkor be kell vallani és adót is kell fizetni utána, de csak a 200 ezret meghaladó rész után.
Bevétel 1.500.000,- Ft
Költség: 975.000,- Ft
Eredmény: 525.000,- Ft
Lejön még belőle az átírással kapcsolatos költségek, és még van lehetőség arra, hogy az értéknövelő beruházásokat is levonjuk belőle! Tehát mégis van rá lehetőség!!! Megnéztem a törvényben.
Viszont ezzel vigyázni kell, mert nem minden számít értéknövelésnek. Egy kitörött szélvédő rendbetétele például nem az. De ha már klímát szereltetünk bele (ami addig sosem volt), az már igen. Ezeket is tudni kell igazolni. Tehát a "saját" szerelés tényleg bukta...
Ha a levonások után a végeredmény például 375 ezer forint jövedelem, akkor annak adója 60 ezer lenne, de ebből lejön a fenti 200 ezer "adómentes" jövedelemre jutó adó összege, ami 32 ezer lenne, így csak 28 ezret kell fizetni SZJA címén.
Remélem, nem írtam zavarosan...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!