Kell-e adót fizetnem abban az esetben, ha több mint 183 napot külföldön töltök?
Melyik ország ez?
Nekem sincs külföldi címem, de külföldről származó jövedelmem van. A munkavégzés helye változó országokban van, mégis a cég székhelye szerinti országban adózok a jövedelmemből, holott van hogy egész évben be sem teszem a lábam oda. Itthon csak akkor kellett eddig beírni ha itthonról is volt jövedelmem, de csak adóalapot növelő tényező volt, abból adót már nem vontak, hiszen kint már adózott.
"Kettős adózás sehol nincs"
Magyarország ismerős? Ahol a jövedéki ADÓT általános forgalmi ADÓVAL terhelik?
Bak Norbert:
Így még érdekesebb. Ezek alapján Dubai-ban a munkáltatóm kéne, hogy levonja az adót, csakhogy az ott nincs. Mielőtt mondanád, nem lesz letelepedési engedélyem Dubai-ban, mert nem fogok ott élni csak egy úgynevezett multi-entry visa-t kapok amivel gyakorlatilag bármikor bemehetek a munkáltatómhoz. Kérdeztem őket is, de mondták, hogy a Magyar adózásomban nem tudnak segíteni, nincs benne tapasztalatuk.
Ilyenkor mit mond a Magyar törvény, kell adót fizetnem az így szerzett jövedelem után?
Előre is köszönöm!
"Ezek alapján Dubai-ban a munkáltatóm kéne, hogy levonja az adót, csakhogy az ott nincs."
Nem értem... A kifizető cég székhelye az hova van bejegyezve? Aszerinti országban kell adózni a jövedelemből és számlára a nettó fizetés kerül.
Kivéve, ha mondjuk vállalkozói szerződés van akkor bruttóban fizet a cég és itthon kell leadózni SZJA szerint, vagy a vállalkozásnak megfelelő adószabályok szerint.
Cipruson sincs, mégis ha valaki onnan kap jövedelmet (pl. egy offshore cégtől) annak, itthon már nem kell SZJA-t fizetnie, csak feltüntetni a adóbevallásában, ha van itthonról származó jövedelme is. Ha nincs más bevétele itthonról,akkor nem kell adóbevallást leadnia sem.
Ez is itt volt épp kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-kon..
igaz, ciprus EGT-s és dubaihoz pedig ezt találtam még:
"
Visszatérve az alapkérdéshez… ellenben Dubajjal, Magyarországon kell SZJA-t fizetni, függetlenül attól, hogy Dubaiban nem kell adózni. Sajnos Dubai és Magyarország között nincs erre vonatkozó megállapodás, így a májusi adóbevalláskor be kell valljuk a Dubai fizetésünket. Ehhez a munkáltató ki tud állítani egy jövedelemigazolást és ennek megfelelően ki tudjuk tölteni és beadni az SZJA bevallást Magyarországon. Sokan kérdezik, hogy van e kiskapu… kiskapu nincs, csak a lelkiismeretünk, vagyis vagy bevalljuk, vagy nem. Sokan Magyarországon is a kiskaput választják, és a vállalkozásukból annyit vallanak be amennyit gondolnak vagy feketén dolgoznak, de ez mindenkinek a maga választása."
Köszönöm!
Viszont én mindösszesen kb. 60 napot fogok itthon tölteni egy évben, mert a munka miatt nem is lesz több időm hazajönni. Ilyenkor is fizetnem kell? Gyakorlatilag nem is fogok itthon élni csak egy lakcímem marad, mert kell az ügyintézésekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!