Ha külföldön élek több mint két éve akkor is kell a magyar tbt fizetnem?
Figyelt kérdés
Két éve élek rokonoknál külföldön két havonta haza megyek egy egy hétre Magyarországra. Most szolt Édesanyám hogy kaptam egy levelet az apeh től hogy nincs rendezve a magyar tbm és 8 napon belül válaszolni kell.Ha nem tartózkodom Magyarországon akkor is kell fizetni? Mivel itt kint sincs bejelentett munkaviszonyom hogy tudom igazolni hogy kint élek? állítólag küldtek valami lapot a levéllel hogy "külföldre távozott" ha azt kitölti Anyukám és vissza küldi akkor annak hogy tudnak utána nézni?2012. jan. 22. 17:38
1/6 anonim válasza:
És ha kint történik veled valami, akkor fizeted a sokezer eurós költséget zsebből?Ha van kint állásod és van biztosításod,akkor kijelentkezel.
Hanincs, akkor szerintemérdemesebb a magyar TB-t fizetni havi 5000 forintjával,mint mondjuk a németet 300 euróért
2/6 anonim válasza:
Ha kimész külföldre hosszabb időszakra, akkor el kell menned a TB-hez vagy az APEHhoz, hogy kérj egy "kijelentkező űrlapot". MIvel ilyet te nem tettél, ezért ők úgy látják, hogy otthon vagy, és nem fizettél. Azaz valószínűleg bevasalják rajtad az elmaradt TB-t. (Ez durván 24x5000 forint kb.)
3/6 anonim válasza:
Jól írta az utolsó.Ha hosszabb időre kimész akkor kérni kell a TB szüneteltetését.(egy formanyomtatványt kellett kitölteni)
Én megtettem amikor kijött pár éve,és nem is zaklatnak vele..
(még valamit: A "én ezt nem tudtam" nem mentesít fel a kötelezettségeid alól)
Valószínű,hogy visszamenőleg valamennyit fizetned kell majd. Ha már úgyis intézkedni kell,akkor kérj szüneteltetést is a következő időkre..
4/6 anonim válasza:
Ha uniós országban élsz, akkor két dolgot tehetsz: vagy csináltatsz uniós egészségbiztosítási kártyát (ingyen megcsinálják, úgy tudom) és itthonra fizeted a tb-t, vagy pedig itthon lemondod, bejelentkezel külföldre, hogy ott élsz és onnantól ott fizeted. De olyat nem nagyon lehet csinálni, hogy sehová nem fizetsz, mert akkor előbb-utóbb jön a levél az apeh-tól.
5/6 anonim válasza:
valamint gondolom nehezen fizetnél ki pl. egy 10 ezer eurós vakbélműtétet.
6/6 anonim válasza:
Elvileg úgy van, hogy ha uniós országban van biztosítási jogviszonyod, akkor azt be kell jelenteni (gondolom ehhez küldték az adatlapot) és akkor nem kell fizetned itthon, de ezt igazolni is kell valamilyen okmánnyal (munkáltatói igazolás, külföldi egészségbiztosítási kártya stb.), de ha nem uniós országban laksz és/vagy nincs biztosításod, akkor itthon kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!