Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kell-e és ha igen, hogy tudok...

Kell-e és ha igen, hogy tudok személyi jövedelemadó (szja) bevallást csinálni, ha még hallgató vagyok, de 2003 óta van adóazonosítóm?

Figyelt kérdés
Mennyi az elévülési idő? Főleg 0-ás bevallások lesznek ezek. Ha egy évben 1-2-szer vállaltam egyetemi 5000 Ft-os munkát azt milyen formában valljam be és a bursa hungaricát? Ügyfélkapun is vagyok. Help!
2009. okt. 26. 18:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ha olyan munkád volt ahol kellett járulékot fizetned adózni, ha volt adó köteles dolgod, vagy is pl ingatlan eladás vagy más értékesítés akkor kellett volna adóbevallást csinálni, és ha nem tetted meg tedd meg minél elöbb mert büntetik és arra még kamat is jár. De ha egy éved nullás volt vagy is semmi adóköteles dolgod nem volt akkor arról nem kell adóbevallást csinálni.
2009. okt. 26. 18:36
 2/13 A kérdező kommentje:
Nem dolgoztam. Lakás eladás és vétel volt. Idéntől pedig kapok bursát.
2009. okt. 26. 21:31
 3/13 anonim válasza:
Menj az APEH honlapjára, ott le lehet tölteni az ehhez szükséges nyomtatványokat! Fontos, mert az elkövetkezendő 5 évben bármikor számon kérhetik rajtad! Utána már nem! Ezt hidd el,pénzügyi-számviteli ügyintézőként tanulok és tantárgyam az adó :)
2009. okt. 26. 21:43
 4/13 A kérdező kommentje:
Mennyi az elévülési idő?
2009. okt. 26. 21:55
 5/13 anonim válasza:
Mondom 5 évig ha nem vallod be akkor tarthatsz egy vizsgálattól. 5. év után már nem
2009. okt. 26. 21:59
 6/13 A kérdező kommentje:
Lakás eladás és vételt bele kell írni, ha illetéket kifizettem?
2009. okt. 26. 22:18
 7/13 anonim ***** válasza:

" http://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-kon..

Ezt a kérdést is te írtad be? Ott már válaszoltam.

Az 5000 forintról kellett kapnod igazolást, arról kell bevallást csinálni. A Bursáról és az ingatlanról (ha több mint 5 éve a tulajdonod) nem.

2009. okt. 27. 13:48
 8/13 A kérdező kommentje:
nem én írtam
2009. okt. 27. 13:48
 9/13 A kérdező kommentje:
Nem kaptam 5000 Ft-ot és igazolást sem.
2009. okt. 27. 13:59
 10/13 anonim ***** válasza:
67%

Nos akkor kell bevallát készítened, ha volt adóköteles jövedelmed. Az ilyen jövedelemről a munkaviszony végén vagy az adóév végén adnak egy igazolást, hogy a bevallás mely sorában kell bevallanod. Ha ilyet nem kaptál akkor nem kell bevallást készítened. Ha ingatlant adtál el és ebből jövedelmed keletkezett (nézd meg az ingatlan eladás évében aktuális szja törvényt, hogy mikor nem kell adózni, mert pl 2008óta ha 5 évnél régebben szerezted a lakóingatlant akkor nem kell adózni), akkor az be kelett volna vallani és leadózni, de ha csak vettél akkor nem kell az szja bevallásban feltüntetni, csak az illetéket kifizetni.

Ha kapsz bursat vagy bármilyen ösztöndíjat akkor azt nem kell (nem kell utánna adózni) bevallani csak akkor ha adóköteles jövedelmed is van. Ha nincs jövedelmed nem kell bevallást készíteni, azaz nem kell 0-ás bevallát beadni. A bevallás beadásának nincs köze az adóazonosító jeledhez, már kisgyerekeknek is van.A bursa egyébként adóterhet nem viselő járandóság címen fut.

Az elévülési idő 5 év.

Ha mégis kell a bevallás itt letöltheted feltelepítheted és ügyfélkapunk keresztül beküldheted:

[link]

Az szja bevallás száma 53 és előtte pedig az év szerepel, mindig azt kell kitölteni amelyik évről készíted a bevallást, ha 2008-as bevallást akarsz készíteni akkor a 0853-ast kell keresned.

2009. okt. 27. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!