Mennyi az esélye hogy megbünteti a nav a feketén dolgozó bébiszittert?
Szóval az eset egy ismerősömmel történt bébiszitterként dolgozott családoknál és saját otthonában állítólag!!!!
Egy jóakarója megfenyegedte és feljelentette a Navnál bizonyítékként képek meg a hirdetések küldött a Navnak
Ez a jóakarója mellesleg óvónő ?? aki fent van az óvónők.hu- n több néven is ( Borika mami Ritus Ilus hazudosvagyok pénteki stb néven) Érdmes megnézni
Mennyi az esélye arra hogy behívják és ellenőrzik? ( nem minden nap dolgozik akkor is max 4 órában)
szerintem ez piti ügy és a Nav nem foglalkozik vele!
Még a honlapot nem néztem meg de megfogom nézni
Szemét ember aki ilyet tesz!
Azért ez piti ügy is, elképzelhető egy ellenőrzés, de ha nyár van/le vannak terhelve/nagyobb halakat ellenőriznek, akkor lehet, hogy megússza.
Feljelentgetős nép a magyar, lehet, hogy rá se kerül a sor...
Amúgy hasonló, de nem bébiszitteres történetet hallottam a napokban, csak épp külföldről. Na ott is magyar fenyeget magyart..
A 2010. évi XC. törvény a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg. A módosítás szerint nem eredményez adókötelezettséget a természetes személyek közötti háztartási munkára létesített jogviszony. Ilyen tevékenységek: a takarítás, főzés, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Az adó és járulékmentességnek feltétele, hogy a fenti munka egyik félnek sem üzletszerű tevékenysége, azaz, - a háztartási alkalmazott nem lehet ilyen tevékenységet gyakorló egyéni vállalkozó, egyéni cég, vagy társas vállalkozás tagja és munkavállalója, - a háztartási alkalmazottat foglalkoztató mástól ezen szolgáltatás kapcsán nem részesülhet juttatásban és nem szolgálhatja a foglalkoztató vagy közeli hozzátartozója üzletszerű tevékenységét, illetve a foglalkoztató a foglalkoztatást megelőzően havonta eleget tesz bejelentési és regisztrációs díjfizetési kötelezettségének.
Vagyis ez alapján a bébiszittert nincs miért megbüntetni...
Ez akkor lenne háztartási munka, ha a családok a bébiszittelés ELŐTT bejelentették volna a NAV felé háztartási munkásként.
Ha nem tettek előzetes bejelentést, akkor feketemunka.
Maga a hirdetés nem bizonyíték arra, hogy dolgozott is.
A közhiedelemmel ellentétben a NAV a névtelen feljelentések alapján is ellenőriz.
Más kérdés, hogy hogy tudja bizonyítani, hogy pénzért bébiszitterkedett.
# 6
A munkavállalónak semmi köze hozzá, hogy őt bejelentették-e vagy sem. Ezért ő nem büntethető, hogyha a munkaadó ráutaló magatartással alkalmazta. (tudom, mert januárban nyertem meg a saját munkaadómmal szemben így egy jogi ügyet....)
Hát, nem nagy az esélye.
De, én kivételesen nem ítélem el a bejelentőt sem. Ne dolgozzon feketén..
De elég piti ügy...
Millió fekete munkás van, nagyobb szálkát nem talált a szemében? :D
Egyetértek veled az ilyen ember bunkó és aljas de vissza az eredeti kérdéshez szerintem is piti ügy!
A fekete munkáról pedig annyit hogy nem lenne annyi fekete munka ha lennének munkahelyek és az emberek normális fizetést kapnának!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!