Munkahelyemen (bérelszámolásban dolgozom) napjainban derül ki, hogy sok az olyan cukros beteg, aki az orvos igazolása alapján jogosult súlyos fogyatékos kedvezményre. Ez az összeg évi max:41.400 ft-ot, havi 3.450 ft-ot jelent. Kérdeztük, hogy miért nem adott az orvos erről egy (általa kiállítandó) igazolást, mert csak ennek birtokában állítható be ez az adókedvezmény. Azt válaszolták, hogy az nem tudja, hogy erre jár a kedvezmény, ráadásul nyomtatványt sem tart a rendelőben.
Hát nagyon szomorú, hogy az új adófizetési teherről nekünk adófizetőknek kötelező azonnal nyilatkozni, de a kedvezményről a kezelőorvosok, akiknek tudniuk kell, hogy milyen magas cukorszintnél adhatnak igazolás, nem hallottak erről. Furcsa...nagyon-nagyon furcsa!
Mért kéne egy orvosnak naprakészan tudnia a segélyezési lehetőségeket, nem értem?! Neki az a dolga, hogy gyógyítson, elintézze a kötelező papírmunkát, amit neki kell. Nem kötelessége, hogy a te pénztálcádól gondoskodjon, ez a te feladatod. Ha kéred, gondolom szerez nyomtatványt, kiadja az igazolást. Egyébként sehol máshol sem mennek utánad, hogy milyen segélyeket lehet igényelni, vagy tévedek? Mentek már hozzátok pl az önkormányzattól, hogy ezzel-meg azzal lehet pénzt kérni?:P
2009. okt. 16. 11:49
2/14 A kérdező kommentje:
Kedves válaszoló!
Tévedésben vagy, mert nem érintett, hanem csak egy bérelszámoló vagyok. A fogyatékos kedvezmény NEM SEGÉLY, hanem jár annak, aki olyan betegségben szenved tartósan (cukor, gyengénlátás, halláskárosult..stb.), ami a kedvezményre jogosít. Nem olyan sokféle betegségnél igényelhető az adókedvezmény, amit ne tudna megjegyezni a kezelőorvos. Az orvosoknak pontosan kell tudnia, hogy milyen szintnél állíthatja ki a kedvezményről szóló igazolást, mely munkatársaimnál visszamenőleg több évet érint, és csak önellenőrzéssel kaphatja vissza az APEH-től. Egyébként a kedvezménynek nincs felső határa, csak egyszerűen JÁÁÁR!!!
Ha érdekelt lennél, te is fel lennél háborodva.
2009. okt. 16. 12:41
3/14 anonim válasza:
Igaza van a kérdezőnek. Nemrég foglalkoztunk mi is a munkahelyemen a témával, a kolléganőmnek több érve visszamenőleg lehet önellenőrizni. Az igazolás kiadása az orvosnak ugyan olyan kutyakötelessége, mint a kismamának a 3. hónap betöltése után. Gondolom a kiállított igazolásokról az orvosnak is adatot kell szolgáltatnia, ezért nem szorgalmazza a kiállítást. Kevesebb papírmunka. De igen, felháborító, mert ez a kedvezmény csak a törvényből olvasható ki, hogy kinek jár. Eddig is tudtam, hogy van ilyan kedvezmény, de mert rokkantkedvezményként ismerjük, nem gondoltuk, hogy cukrosoknak (aki tablettát szed annak is) és nagyothallóknak is jár.
2009. okt. 16. 13:40
4/14 anonim válasza:
Ez érdekes kérdés...
Végül is nem kötelessége, de lehet, hogy azért nem mondja, mert nem tudja - bár ezt kétlem.
Mi viszont honnan tudjuk azt, hogy mi jár nekünk. Én sem vagyok érintett ebben a témában, de pletyákból tudja meg az ember.... Egyik kolléganőm igénybe is veszi.
Ez hasonló: a gyerekem nagyon érzékeny bőrű, gyakran vagyunk bőrgyógyásznál. Egyszer sem mondta a doki, hogy ad "tartósan beteg" papírt. Vagy nekem kellene kérnem? Én sem tudom.
2009. okt. 16. 13:43
5/14 anonim válasza:
Az orvos nem adószakember, nem csoda, hogy nem tájékozott az adózással kapcsolatos változásokban. Ha valaki jogosult, akkor kérje a kedvezményt, de nem elvárható, hogy mindenről külön értesítsék. Arról se küldött senki értesítőt, hogy adót kell fizetni.
2009. okt. 16. 14:07
6/14 anonim válasza:
Sokszor tényleg nem tudják az orvosok, de nem csak ezt, a tájékoztatás általában feléjük el szokott akadni valahol a központban.
Mondok egy másik példát: volt olyan munkahelyem, ahol igaz, ők se pontosan, de azért késve csak bejelentettek, és mikor a dokiknak már tudniuk kellett volna róla, hogy be vagyok jelentve, akkor is úgy voltam még a nyilvántartásban, hogy nem vagyok biztosított, mert őket nem értesítette le a központ, mondok jobbat, a családban van olyan, akinek egyszer több hónapig nem jelentette le a központ az orvosoknak, hogy be van jelentve, és a nyilvántartásban úgy szerepelt, hogy nem biztosított, ilyenkor sajnos a betegnek kell utánajárni, sokszor a központban már tudják, de nem küldik tovább az információt valamiért.
2009. okt. 16. 23:29
7/14 anonim válasza:
Könyvelőként (csatlakozva bérelszámoló társamhoz) nagyon sokszor szembesülök olyan kérdésekkel, ami nem az én hatásköröm, mégis én tőlem várják a megoldást és tájékoztatást, sőt ha valami szakma specifikus kiderül utólag elsőként velem ordibálnak. Arról nem is beszélve, hogy ha az embert a papirral a kezében küldöm vissza a dokihoz, akkor se tudja mit kezdjen vele, már emberke kezébe adom a névjegykártyámat és én magyarázzam el hogy mit hol x-eljen, ahogy azt megkérdeztem ettől vagy attól. Azt se tudom mit jelent, mert NEM VAGYOK ORVOS. mégis én (mi) vagyunk a célkeresztben. És igenis, köteles lenne tájékoztatni, és nem félretájékoztatni szerintem. Magánszemély nem mindig ismeri a jogait. Erről ennyi a véleményem. Egyszóval no comment....
2009. okt. 18. 08:41
8/14 anonim válasza:
08:41 - Ahogy téged nem mindenről tájékoztatnak - mégis rajtad vernék le, hogy tudnod kéne -, ugyanúgy nem tájékoztatják a központi szervek (OEP, APEH...) az egyes orvosokat, egészségügyi intézményeket, amiről tudniuk kéne, és mégis rajtuk verik le, ha nem tudják. Nem néz mindenki híradót, akkor honnan tudná? A felsőbb szerveknek kéne tájékoztatniuk az intézményvezetőket, és nekik tovább kéne adni a tájékoztatást. Ha a tájékoztatás valahol elakad, akkor jönnek a gondok, de ha központban akad el, azért a központ a hibás.
2009. okt. 18. 11:59
9/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, de szeretném megjegyezni, a az általam jelzett sulyos fogyatékos kedvezmény már évek óta "él", nem újkeletű, csak a kedvezmény összege változik.
2009. okt. 18. 13:43
10/14 anonim válasza:
Talán maga a megnevezés sem volt szerencsés, hogy "súlyos fogyatékos". Én egy cukorbeteget például, aki csak tablettát szed, nem neveznék súlyos fogyatékosnak, bár nem könnyű az élete, és joggal kapja szerintem a kedvezményt, de a megnevezéssel van bajom...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!