7-es adószámmal kapcsolatban milyen tapasztalataitok vannak?
Hobbi szinten foglalkoztam eddig kézműves tevékenységgel ajándékként barátoknak ismerősöknek. Most hallottam, hogy van ez a 7es adószám. Gondoltam akkor lehetne reklámozni és eladni párat ha van rá vevő. Ezzel milyen pénzfizetési kötelezettség jár? Kell befizetni valamit alapból vagy csak a bevétel után? Terhesség alatt is érdemes kiváltani, tehát GYED,GYES alatt is alkalmazható?
Akinek van tapasztalata ezzel kérem írjon!
Pláne GYES alatt alkalmazható. GYED alatt szerintem nem, mivel GYED alatt nem lehet más jövedelemszerző tevékenységed, csak ha lemondasz a GYED-ről.
A 7-es adószámot annak kell kiváltania, akinek a biztosítottsága rendezett (tehát vagy van munkaviszonya, vagy olyan ellátásban részesül, mint Te), és mellette - főként nem főtevékenységként - gazdasági tevékenységet folytat, de nem szükséges hozzá egyéni vállalkozóvá válnia.
Egyébként gazdasági tevékenységet kizárólag egyéni vállalkozóként,vagy valamilyen gazdasági társaság formájában, vagy adószámos magánszemélyként (7-es adószám) lehet folytatni. Másképp nem.
Önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, a rá vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni.
Erről belinkelek egy oldalt. Ne zavarjon, hogy őstermelők és egyebek is vannak benne, hiszen az ő tevékenységük is önálló tevékenységnek számít, tehát rájuk is az vonatkozik alapból, ami az adószámos magánszemélyekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!