Mit tegyek ez ügyben?
A gyed 2013-ban lett igényelve, tehát, a 2012-es napi bruttó átlagbér 70%-a gyed. Mivel 180 bérezett nap is van, mert tavaly több mint fél évet dolgoztál. A két hét táppénznek a gyed összegét nem szabad befolyásolni. Nem is értem, hogy jön ide a táppénz. Ha 4 hónapot lettél volna táppénzen, akkor is a 180 bérezett nap bruttó átlagát vennék alapul. Legalábbis hivatalosan így kell.
Itt valami biztos, hogy nem jó, 40 ezer Ft túl nagy különbség. Tgyás-ból csak 16% adót vonnak, gyedből az adó mellett 10% nyugdíjjárulékot, de nem hiszem hogy az lenne 40 ezer. Aki max. gyedet kap, annak is 13700 Ft a nyugdíjjáruléka, vagyis annyival kap kevesebbet, mint a tgyása volt.
Nem írtad mennyi tgyást kaptál, mert a különbség az miatt is lehet, hogy igen magas volt a bruttó átlagbéred, amiből a tgyást számolták, teszem azt, több mint 196 ezer forint volt. A gyed viszont maximalizálva van, a gyed bruttója nem lehet több, mint a minimálbér kétszeresének a 70%-a, vagyis a max. gyed bruttója 137200 Ft, akkor is, ha neked a bruttó átlagbéred több mint 200 ezer volt! Esetleg ez miatt lehet még nagyobb eltérés, de a táppénz miatt biztos, hogy nem!
Akkor szerintem mindent jól számoltak.
Úgy van, ahogy írtad, szülést megelőző évet kell nézni, ha abban van 180 bérezett nap. Így neked a tgyást, valóban a 2011-es béredből számolták. Itt egy nagyon jó bruttót tudtak neked kihozni:) Valószínűleg 2011-ben jobban kerestél, mint 2012-ben, mert ugye ott már táppénzen is voltál. A táppénz összege nem számít bele a gyed összegébe, de a táppénzen töltött időt, nem számítják bele az átlagbérbe, amit akkor táppénzért kaptál, a tgyásért kapott pénz, pedig szintén nem számítható bele a gyed bruttójába.
Tehát, mikor a gyedet számolták, akkor a 2012-ben ledolgozott napokat nézték, míg a tgyásnál a 2011-ben ledolgozott napokat, ami ugye amúgy is több, mert ott egy teljes évet tudtak számolni, míg 2012-ben csak addig, míg el nem mentél táppénzre. Ha azt csináltad volna, hogy nem augusztusban mész el táppénzre, hanem már pl. májusban, hogy ne legyen meg a 180 bérezett napod, akkor nem tudták volna alapul venni a 2012-es átlagbéred és az előző ellátás alapja lett volna a gyed alapja, vagyis a gyed bruttója is az lenne, ami a tgyásodé volt, szerintem így max. gyedet kapnál, kb. 100 ezret nettóban, ha már májusban eljössz táppénzre.
Ezért járt jobban a munkatársad, mert hamarabb elment táppénzre, így nem volt 180 bérezett napja és így neki a tgyás alapja lett a gyed alapja is!
Ezek alapján jól számolták neked, sajnos a 2012-es átlagbéred sokkal kevesebbre jött ki, mint a 2011-es! Sajnos ezt a szabályt kell alkalmazni, ha az igénylést megelőző évben van 180 bérezett nap!
Sajnos mindig az igénylést megelőző évet nézzük, tehát te a tgyást 2012-ben igényelted, így a 2011-es évet kell nézni, a gyedet 2013-ban igényelted, akkor a 2012-es évet kell nézni, mert megvan a 180 ledolgozott nap.
Ugye jól is járhattál volna, a munkával, mert az emberek általában egy kicsivel többet keresnek egy adott évben, mint az azt megelőzőben, de nálad sajnos pont fordítva sült el, a 2011-es kereseted jobb volt ezek szerint a mint a 2012-es.
Köszönöm a válaszokat! Nagyon kedves vagy :D Idő közben kiderítettem. Sajnos mélyen elszomorít, hogy én segítettem a munkatársaimnak és ők így hálálták meg, nem szóltak, hogy ebben a formában sokkal, de sokkal rosszabbul járok. Pedig nem sok mindenkiről mondhatják el, hogy ennyit és eddig dolgozik, mint én. Ez a tipikus "jó tett helyébe jót ne várj" Mindegy, valahogy leküzdjük a nehézségeket, és legközelebb már okosabb leszek. De akkor egy pillanatig sem maradok, ha úgy lesz lehetőségem :)
Tényleg köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!