Ha nem írtam alá semmilyen munkaszerződést, attól elméletileg be lehetek jelentve? (TB, apeh stb). További kérdések lent.
Ha nem adok számlát az áruról/szolgáltatásról, én megüthetem a bokám ha van szerződésem/nincs szerződésem?
A munkáltató egy ellenőrzésre a munkaszerződéssel bizonyítja hogy az alkalmazott ott dolgozik és be van jelentve? Vagy szerződés nélkül is lehet? Engem megbüntethetnek ha nincs szerződés?
Munkaszerződés automatikus bejelentést is jelent?
Ilyesmi kérdésekben szeretnék infót kérni. Köszi a válaszokat!
Egy munkaviszony létrejöttének hivatalos menete:
Amikor a munkáltató úgy dönt, hogy Téged vesz fel, akkor köteles elküldeni egészségügyi alkamassági vizsgálatra egy orvoshoz. Ez többnyire a cég saját üzemorvosa, vagy a vele leszerződött orvos. Az orvos által kiállított alkalmassági papír birtokában vehet csak fel dolgozni. Ha az orvos nem talál alkalmasnak arra a munkakörre, amire fel akarnak venni, akkor nem foglalkoztathat a munkáltató.
A munkavégzés megkezdése előtt a munkáltató által aláírt munkaszerződésnek a kezedben kéne lennie. Írásos szerződés nélkül nincs munkaviszony! Ez sok helyen meg is van, csak egy kicsit később adják oda a dolgozónak, mondván, "amint a főnök aláírja" megkapod.
Elméletileg létezik olyan, hogy nincs Nálad a munkaszerződés, de be vagy jelentve. Viszont az mindig gyanús, ha nem adnak Neked szerződést. És az is gyanús, ha adnak ugyan, de nincs a munkáltató által aláírva!
Egy ellenőrzés alkalmával - ha nincs az illető bejelentve, akkor az feketemunkásnak számít, és mind a két felet büntethetik, kivéve akkor, ha Te felmutatod a munkaszerződésed saját példányát az ellenőrnek, hogy a Te tudomásod szerint hivatalosan dolgozol. Ilyen esetben nem büntetnek meg azért, ha a munkáltató "elfelejtett" bejelenteni.
Egyébként a bejelentett adatokról és a bejelentés idejéről írásban tájékoztatnia kellene a munkáltatónak a dolgozóját. Ezt rendelet írja elő!
Tehát van egy-két varia.
Egyébként a dolgozót még a munkába állása előtt kell bejelenteni. Még akkor is, ha véletlenül mégsem jelenik meg a munkahelyén. Akkor egy "módosítást" kell benyújtani.
Az adóhatósági rendszer másodpercre pontosan rögzíti a bejelentés tényét, tehát "félreszövegelni" nem lehet.
Ha a fentiek a Te esetedben nem igazán állják meg a helyüket, akkor kezdjél el nyugodtan gyanakodni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!