Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Jár-e így a TGYÁS és GYED?

Jár-e így a TGYÁS és GYED?

Figyelt kérdés

Tavaly novemberben kirúgtak (2 hónap szabi+2 hónap felmondási idő), előtte GYES-en, ill. GYED-en voltam (előtte GYED-be szültem a 2. gyermekem). Most tavaszig jár a GYES, ezért újra igényeltem. Hiába kerestem munkát, eddig nem találtam. Viszont újra terhes lettem. Járhat-e TGYÁS és GYED, ha a GYES lejárta után 2-3 hónapos szünettel elmegyek munkakeresési támogatásra (egyáltalán jogosult vagyok-e rá?) és onnan igényelem a TGYÁS-t és a GYED-et? Ha igen, mennyi időre járhat a GYED?

Nem tudom, érthetően írtam-e le...

Előre is köszönöm a választ!

2013. jan. 14. 16:31
 1/5 anonim ***** válasza:

A thgy. és GYED jogosultság alapja az, hogy az ellátásra jogosultságot megelőző 2 éven belül legyen legalább 365 nap biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyod. Nem kell folyamatosnak lennie! Valamint valamilyen biztosítás fennállása alatt szülj meg. Tehát az ellátásra jogosultság napján legyen biztosításod (munkaviszony, álláskeresési támogatásra jogosultság).

Ha ezek a feltételek fennállnak, akkor a gyermek 2 éves koráig jár a GYED. Ugye előtte kb. 6 hónap terhességi-gyermekágyi segély van, utána jön a másfél év GYED.

Ha a biztosításod megszünését követő 42. napig megszülsz, akkor jár még a thgy., de a GYED már nem.

Viszont, ha a thgy-ra a biztosításod fenállása alatt leszel jogosult, de a thgy. alatt megszűnik a biztosításod, akkor a GYED-re ugyanúgy jogosult leszel, mintha nem szűnt volna meg.

Csak maga a GYES ideje nem számít biztosítási jogviszonynak! Kizárólag akkor, ha alatta fennállt például munkaviszony is.

Nem tudom, mennyire volt érthető. A fentiek tudatában tudsz előre tervezni, ha van rá módod.

2013. jan. 15. 06:07
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszod!

Tehát, ha szeptemberben szülök, akkor az előtte két év számít. Mert akkor én GYED-en és GYES-en voltam 2012. november végéig tartó munkaviszonnyal. Kb. 2,5 fél hónapja nincs munkahelyem, viszont visszamentem GYES-re (tavaszig jár).

Akkor jól gondolom, hogy kb. 2013. júniusban elmegyek álláskeresési járadékra, onnan TGYÁS-ra, majd ha lejárt, újra vissza álláskeresésire és GYED-re. Jó ez így?

Ilyenkor vajon a GYED mennyi időre jár? Annyi hónapig, ahány munkaviszonyban eltöltött hónapom volt a 2 év alatt?

2013. jan. 15. 09:32
 3/5 A kérdező kommentje:
Bocsi, azt nem tudod véletlenül, hogy ilyenkor mi a TGYÁS alapja? Az előző munkaviszonyom alatti bér, vagy az álláskeresési járadék?
2013. jan. 15. 09:34
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha várhatóan 2013. szeptemberében szülsz, akkor azt vizsgálják, hogy 2011. szeptembertől a szülés napjáig terjedő 2 év alatt volt-e összesen 365 napnyi biztosítási jogviszonyod (munkaviszony). Nem baj, ha nem folyamatos.

Ha volt, és a szülés napján szintén van valamilyen biztosítási jogviszonyod (munkaviszony, álláskeresési járadékra jogosultság), akkor jogosult leszel thgy-ra is, valamint automatikusan GYED-re is.

Az ellátás összegét pedig a szülést megelőző tárgyév, tehát 2012. január 01-től 2012. december 31-ig terjedő időben elért jövedelmed alapján számolják ki, ha volt benne legalább 180 napnyi figyelembe vehető jövedelem. Ha ez több helyen, más jogcímen volt, akár megszakításokkal is, de volt, akkor azokat szépen összeszedik a különböző helyről, és abból képeznek egy átlagkeresetet. Ha nem volt 180 napnyi jövedelem (bármilyen okból kifolyólag), akkor jön képbe a minimálbér összege, ami az ellátás alapján képezi majd.

2013. jan. 16. 06:35
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2013. jan. 16. 11:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!