Mi az a termékdíj és ki fizeti?
Ajándékboltot fogok nyitni, és csak annyit tudok, hogy a csomagolóeszközökkel kapcsolatos adózási tétel. Valaki leírná röviden, hogy ki és milyen esetekben fizeti? Milyen csomagolóeszközökre vonatkozik? Csak újra vagy használtra is (pl. összegyűjtött használt szatyrok vagy újságpapír)? Szatyrokra, dobozokra, papírzacskóra, papírlapra is?
Nem kiguglizott linkek érdekelnek, hanem hogy valaki emberi nyelven írja le :-)
Emberi nyelven túl hosszadalmas lenne leírni.
A neten fenn van a törvény, abban megtalálod a csomagolásra vonatkozó részt. Van egy oldal is, ahol kimondottan a termékdíjjal foglalkoznak, példák is vannak, fórum is, kérdezhetsz is: termekdijinfo.hu.
Idén a csomagolóanyagra alapesetben a termékdíjat a gyártó fizeti.
A td. törvény minden évben változik, és év közben is vannak benne kisebb módosítások.
Egész pontosan környezetvédelmi termékdíj.
Korábban a VÁM-osok felé kellett bevallani és befizetni, amióta ők összeálltak az apeh-hal, (lett belőlük NAV), azóta teljesen mindegy, ugyanoda kell vallani és utalni.
Ezek szerint vállalkozó vagy (leszel), és már tudod, hogy hányfajta néven, címen, okkal (és ok nélkül) kell adókat, járulékokat fizetni. E tekintetben teljesen mindegy, a lényeg, hogy fizetni kell!
No ez a termékdíj is a kitalált rengeteg adóféle közül az egyik.
Majd a könyvelőd tudni fogja, hogy terád a termékdíj-fizetési kötelezettség milyen mértékben, mely csomagoló-anyagok felhasználása után, mennyi összegben terhel. És azt is beszéld meg vele, hogy neked ehhez menetközben milyen analitikus nyilvántartást célszerű vezetned, hogy majd a bevallást könnyen el tudjátok készíteni!!!!
Termékdíj nem kifejezetten könyvelői feladat. Külön szakma. Egyébként pedig ha neked ajándékboltod lesz, és külföldről nem szerzel be, akkor az idéntől már csomagolási jogcímen nem keletkezik kötelezettséged, mivel a törvény a csomagolószer gyártókra telepítette a kötelezettséget. Nem igaz ez akkor, ha külföldről szerzel be dolgokat, mert akkor külföldről csomagolás részeként behozott csomi anyag tekintetében kötelezetté válsz.
Illetve létezik még a csekély mennyiségű csomagolást kibocsátó, ez lehtsz te is, ennek éves díja van, és akkor nyilatkoznod kell a csomi anyag gyártónak, hogy neked termkédíj mentesen értékesítsen, de ez nem igazán éri meg.
Persze, hogy külön szakma, ugyanúgy mint a bér- és munkaügyi feladatok, tp. csp. gyed,gyes ügyintézés, mégis a vállalkozók "elvárják", hogy a pénzükért ezt is megkapják a könyvelőtől.
És mivel kisvárosban, kisvállalkozó, kisjövedelemmel dolgozik, a kiskönyvelő is esetleg rá van arra kényszerítve, hogy utánajárjon, megtanuljon ebből a szakmából IS dolgokat, ha nem akarja elveszíteni az ügyfeleit.
Ez a baj hogy elvárják a könyvelőtől , ráadásul mindent tudjunk az ügyfelek helyett! Persze ugyanazért a pénzért amibe csak a könyvelés van benne elvileg.... Mert közben még ez is az is hozzájött. Tudod ez olyan mintha egy kőművestől elvárnád hogy tervezzen is épületet... Na mindegy, én elvégeztem a tanfolyamot a saját és ügyfeleim érdekében és garantálom, hogy a csak könyvelő akárhogy akarja nem tudja jól csinálni és annak egyszer vonzata lesz... Amire nem térit a könyvelői felelősségbiztosítás, mert nem az... És hát persze vezethetnénk helyettetek szabadság nyilvántartást, jelenléti ívet, pénztárjelentés, szigorú nyomtatvány analitikát, leltárat, és meg is írhatjuk a társasági szerződés módosításotokat, és loholhatunk egy csomó helyre, csináltuk a kamarai regisztrációt is helyettetek, INGYEN, és ha véletlen pénzt mertem érte kérni még én voltam a lehúzós ingyenélő, akinek nincs is egyéb dolga.... Kár hogy a bevételt elrakni nem kell helyettetek... no comment és lehet lepontozni
Egyébiránt meg korrekt választ adtam azt hiszem, termékdíjjal kapcsolatban, nem kell megfogadni, majd a vámosok elmagyarázzák egy kötelezés és egy technikai bírság mellékelésével... Hát várjátok meg
A termékdíjjal kapcsolatos dolgok folyamatosan változnak sajnos. Mi exportálunk, importálunk, csomagolunk is, eleinte igyekeztünk saját kútfőből megoldani a termékdíj bevallást, de nem érte meg...Elrontottunk valamit (amit teszem hozzá nem nehéz, hiszen nagyon bonyolult!), úgyhogy megbüntettek minket. Érdemes szakemberekhez fordulni inkább, az a biztos! A mi vállalkozásunk azóta eladásra került, de rengeteg ismerősöm velük készítteti a termékdíjbevallásukat, nagyon profik, és segítőkészek: [link]
Ja, és ráadásul ingyenesen is lehet tőlük kérdezni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!