Mit jelent a munkáltatói járulék?
A kormány a munkáltatói járulékokat a felére csökkenti, ezzel munkahelyeket óv meg. De fiatal vagyok még, nem tudom, hogy mit jelent. Ez jó vagy rossz?
18/F
munkáltatói járulék - Munkaadót (téged foglalkoztató cég) terhelő járulékok. Ezeket a járulékokat a bruttó béren felül be kell fizetni cégnek az államnak. A bruttó bérből levont járulékok és adók - munkavállalói járulékok.
Mindkét esetben a cég a befizető és a munkavállaló (vagyis te) csak nettó bért kapsz kézhez. Munkavállalói + munkáltatói járulékok = kb. nettó fizetésnek. Magyarul, jelenleg az államnak ugyan annyit fizet a cég minden egyes dolgozója után, mint amennyi a fizetés kifizet nekik.
Ez nem olyan egyszerű. A Munkáltatói járulékok fontos bevétel az állami kasszában. Ha csökkentik, akkor ez a bevétel kiesik. Így máshonnan pótolni kell. Ez azt jelent, hogy bevezethetik újabb adót. Vagy csökkentik a kiadásokat. Általában ezek a csökkentések a szociális kiadásokat szoktak jelenteni (pl. kevesebb jut az oktatásra, egészségügyre, stb). Ha erről, illetve másról szeretnél társalogni írhatsz nekem a privát e-mailemre: zelenko@euconsul.com.
Üdv. Zsana
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!