Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha hibáznak az APEH-nál, hol...

Ha hibáznak az APEH-nál, hol tehetek panaszt?

Figyelt kérdés
Röviden és tömören a helyzet, tavalyi évben kétszer vettem fel az adójóváírást, amiről később derült ki, hogy átutalta a cégem és az apeh is, nem tűnt fel, mert abban a hónapban kaptam hóközit is. Mindegy is. A lényeg a lényeg, az APEH állítólag küldözgetett nekem leveleket, amiket nem kaptam meg, mert rossz címre küldték. Nem arra ahonnan már évek óta küldöm az adóbevallást. Mikor a tartozással kapcsolatban meghallgattak, felhívtam a figyelmüket a változásra, elvileg javították. Azonban most megint arra a címre küldtek levelet, az ott lakók jóindulatán múlt, hogy megkaptam a levelet, amúgy megint bajban lennék. Tehát ha én nem kaptam meg a felszólításokat, és semmi levelet, csak kész tények elé lettem állítva, akkor is jogosan számolják fel nekem a késedelmi, ügyintézési és egyéb kamatokat? Valamint ha a tartozást szeretném részletekben rendezni, ezt hogy tudom igénybe venni?

2012. aug. 27. 19:01
 1/1 anonim ***** válasza:

Nekem ez az adójóváírásos dolog nem áll össze. APEH nem utal év közben adójóváírást, és a munkáltató sem. Maximum ha két munkahelyed (vagy több is) van egyszerre, és mindegyik helyen kérted év közben az adójóváírás figyelembevételét, akkor lehetséges az, hogy az egyszeri jogos adójóváírást kétszer, vagy többször is figyelembe vették Nálad, mert nem tudtak arról, hogy egy másik helyen ugyanarra a hónapra szintén figyelembe vették azt.

No mindegy is talán.

Az adóhivatal nyilvántartásában az a lakcím szerepel, amely címre a lakcímkártyád is szól. Te attól még minden évben máshonnan küldözgetheted a bevallásod, nekik a "hivatalos" van nyilvántartva, és ezáltal "kénytelenek" úgy gondolni, hogy elérhetőek részedre az oda küldött levelek.

A rendelkezések szerint az át nem vett hivatalos levelet is átvettnek kell tekinteni akkor is, ha a címzett nem kereste, vagy visszautasította annak átvételét stb.

Tehát az eset pontos részletei nélkül nehéz eldönteni, hogy kinek is van igaza.

Ha részletfizetést szeretnél, akkor egy "kockás" papíros kérelem benyújtásával megteheted azt, maximum elutasítják.

Indokold meg, hogy mire alapozod a részletfizetést, hogy a jövedelmedre, az eltartottak számár stb. tekintettel nem tudod egyösszegben megfizetni a tartozást. Egyben kérheted is, hogy a késedelmi kamatok stb. megfizetésétől méltányosságból tekintsenek el (itt kedvesen hivatkozhatsz a lakcímes dologra).

Egy próbát megér.

2012. aug. 30. 10:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!